Det är Bergnäsets AIK orientering som för tredje året i rad arrangerar löpartävlingen som går av stapeln i helgen. Tävlingsbanan startar i Norra hamn och går längs isvägens snöklädda kanter. Tävlingssträckorna är på 10 kilometer respektive fem, i båda sträckor finns dam- och herrklasser.

– Vi hoppas att vi ska få minst lika många anmälda som i fjol, då var det kring 70. Vi arrangerar detta för att vi vill göra något unikt, vad vi vet finns ingen liknande tävling någon annan stans. Samtidigt är det inte många löpartävlingar som arrangeras på vintern, säger Agneta Bergelin.

Fjolårets arrangemang blev en succé, då hade dubbelt så många anmält sig i jämförelse med premiären 2016. Agneta Bergelin är hoppfull inför årets Luleå ice run.

– Isvägen har bra kvalité just nu och väderförhållandena ser bra ut. Under fjolåret hade vi problem med flödvatten, i år ser det mycket bättre ut enligt prognosen, säger hon.

Tävlingen arrangerar föreningen tillsammans med Luleå kommun. Innan tävlingsstart kommer försvarsmaktens Helikopterflottilj- första skvadronen hålla uppvisning i Norra hamn för besökarna.