Under måndagsmorgonen var det febril aktivitet vid Hamnholmen på isvägen som går mellan fastlandet och Sandön. Ett massivt filmteam var på plats, vakter var utpositionerade för att stoppa personer som ville ut på isvägen och ett stort antal bilar befann sig på isvägen.

Att få reda på vad som skedde var inte det lättaste. Inledningsvis är det ingen på plats som vill ge några exakta besked utan det är mest svävande svar.

Efter en stund kommer Theresia Chisholm som arbetar på det amerikanska produktionsbolaget Brickyard Films.

Artikelbild

| Stort pådrag. Under måndagen var det ett femtiolat bilar på plats, skotrar och andra fordon som skulle hjälpa till vid filminspelningen.

– Det är bara en vanlig reklamfilm för Ford, säger hon.

Men enligt vad Norrbottens Media erfar så stämmer inte detta.

Orsaken till hemlighetsmakeriet ska i stället handla om att den amerikanske rallyföraren, miljardären Ken Block, ska spela in scener där han kör på isvägarna i Luleå. Ken Block är en motorsportgigant på sociala medier med många miljoner följare på facebook, instagram och youtube. Han har även varit med i ett avsnitt av det legendariska motorprogrammet Top Gear och har har tidigare figurerat i projekt tillsammans med Formel 1-föraren Lewis Hamilton samt fotbollsspelaren Neymar. Hans projekt på senare år har varit Hoonigans som beskrivs som ett varumärke med inriktning på motorsport och livsstilen kring detta. Den bil som finns på plats är uppmärkt med just ”Hoonigans”. En stor del i Hoonigans är att spela in spektakulära kvalitéfilmer med extrema bilar och på extrema platser.

Det är förmodligen detta som är tanken med iskörningen i Luleå.

Artikelbild

| Hamnholmen.

Under tiden Norrbottens Media var på plats körde en rallybil fram och tillbaka på isen och snurrade runt i hög hastighet samtidigt som det filmades.

Utöver filminspelningarna vid hamnholmen så byggdes det även för fullt på isen i närheten vid Gråsjälören under måndagen. Ett hopp av trävirke byggs och i närheten finns små hus uppställda som också ska ingå i inspelningen enligt Norrbottens Medias uppgifter. Personer i produktionsteamet bekräftar att det kommer filmas omkring Gråsjälören de kommande dagarna, även området kring södra hamnplan kommer att användas.

Artikelbild

| Exotiskt. Mitt under inspelningen tuffar en malmpråm förbi i isrännan några hundra meter bort.

Säkerheten kring inspelningen var stor.

Att filma vintertid innebär speciella förutsättningar – inte minst att filma på isen.

Artikelbild

| Snurrade. Den rallybil som användes till inspelningen körde i hög hastighet på isen och snurrade runt runt på isvägen samtidigt som det spelades in.

– Det finns till och med säkerhetsdykare på plats, säger Mattias Fjällström som är den som håller i arbetet från den svenska sidan via sitt bolag Salmon Fox.

En anledning till att Ken Block hittat till Luleå ska vara att isvägen i Luleå rönt uppmärksammhet i stora medier, bland annat hade CNN Travel Luleås isvägar på sin så kallade ”Bucket list”, det vill säga saker man bör göra eller platser man bör besöka.