Krönika Äntligen kom klartecknet för Facebooks serverhallar i Luleå. Överklagaren på Porsön fick se sig besegrad av Mark- och miljööverdomstolen. Mannen hade uppgett i intervjuer att han inte såg något syfte med Facebook över huvud taget. Alla som har ett konto på Facebook vet så klart att påståendet är fullständigt trams.

Men för sakens skull - och för att ära denna historiska händelse - så tänkte jag passa på att recensera några av helgens mest intressanta Facebookuppdateringar.

7/10: "Sitter på Östersundståget och försöker plugga. Mitt emot mig: En tonårskille i keps. Han tittar på Jackass, vrider sig i orgasmiska skrattkramper och snorharklar högljutt. Stoppar upp sitt vänstra pekfinger i näshålan, gräver. Omsorgsfult. Finner en snorkuse, för den till sina läppar - äter upp den. Om ändå blickar kunde döda."
En utförlig litterär beskrivning om konsten att äta snor. Inlevelse och närvarokänsla. Ett flertal meningar. Här har vi någon som suttit några minuter i eftertanke för att beskriva tonåringens aptit. I like!

Artikelbild


9/10: ?"- Mister, would you give me a donut pleas? sa en man på Brodway i morse. Så jag köpte en donut och lämnade fram en tjugodollarsedel i kiosken. Jag tog donuten för mig själv och gav växelpengarna till mannen. Så började denna fina dag i dag."
Haloo, my name is Karl Petersen. I am the kaumnalrood in Luleaa and i love culture. Av stavfelen att döma så är det tur att Karl Petersen inte är borgmästare i New York.

8/10: Person 1: "Åh så fin du är. Jag drömmer om dig och somnar leende." 

Person 1: "Vi kan skapa allt möjligt. Allt ÄR möjligt."

Person 2: "Du med - mycket fin. Vill göra mycket och mer med dig."

Fascinerande. Är det ett samtal om projektutveckling eller inledningen från en erotisk film från 80-talet? Följer vidare samtal mellan dessa med stor spänning.


Artikelbild

4/10: "Den här kranen får mig att tänka på spya. För övrigt tänkte jag bara meddela er som under åren kommit överens med mig om att vi ska gifta oss "om ingen av oss träffar den rätta innan 30": Nu är jag redo."

Va? Var det tanken på kräk som fick personen att bli redo för giftermål? En mycket förvirrad status från en mycket förvirrad person.


5/10: "Kanske blir att kasta ett bord ut ur fönstret i år också."

Dessa inlägg är vanligt återkommande under Luleå hockeys matchdagar. Ooriginellt.


3/10: "Undra sa flundran om fisken var en häst."´
Okej...

10/10: "Just nu!! Kille skjuten tio meter från våran uteplats, läskigt."
Rubriksättaren hade inte kunnat göra det bättre. Detta är kanske den perfekta uppdateringen. Vad fan har hänt? Var har det hänt? Förvirring samt förvåning. Och varför tycker han bara att upplevelsen är "läskig". Min uppdatering hade avslutats med "packar alla min saker just nu". I efterföljande diskussion nämns avsågade hagelgevär och personer som skjutits i halsen. Helgens klart bästa uppdatering.10/10: "In your face gubbjävel på Porsön!"
Gud vad förvirrande. Hur är man in your face på nätet. Och särskilt på Facebook. Kanske ?In your Facebook gubbjävel på Porsön". Men mannen har ju inte ett Facebookkonto över huvud taget. Nä, den förolämpningen får vi allt tänka om.


Ja, det känns skönt att vi äntligen klargjort vilken informationsskatt som kommer att förvaras inuti det enorma komplex som nu ska byggas på Porsön.

Enligt uppgifter så ska Luleå kommun tillhandahålla vattenledningar som kan tillföra serverhallarna 900 000 liter vatten per dygn, och avlopp som kan ta emot 228 000 liter per dygn. Det är oklart hur mycket energi som kommer att behövas för att drivas hallarna men även denna mängd förmodas vara enorm.

Det kanske är något vi alla bör tänka på inför nästa statusuppdatering.