Ska det verkligen vara så att priserna skjuter i höjden så fort man tar klivet in på en flygplats? Är det befogat?

Luleå Airport ligger trots allt inte långt från Luleå centrum där butiksägarna betalar dyra hyror för sina lokaler.

Det kan tyckas cyniskt mot resenären att ha så pass höga kostnader just på dryck eftersom resenären numera inte får ta med sig detta själv av säkerhetsskäl.

Artikelbild

| Om det finns intresse från resenärerna kan det bli tal om att installera en vattenstation efter säkerhetskontrollen, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef. En sådan finns nu på terminal 4 på Arlanda.

– Det är säkert en av anledningarna, och att utbudet är mindre. Utbud och efterfrågan, det är så det fungerar, säger Maria Lund.

På Luleå Airport är priserna även väldigt höga i "Mat & Fika" som inte ligger innanför säkerhetskontrollen. Det finns även en automat i ankomsthallen som säljer exempelvis Coca Cola. Priset där, 28 kronor, är inte lika högt som hos "Mat & Fika" men fortfarande dyrare än bemannade butiker i centrala Luleå.

Ann-Christin Viklund, flygstationschef, vill inte uttala sig om prisnivåerna med hänvisning till att det är rör Swedavias samarbetspartners. Däremot gläds hon åt att Espresso House flyttat in och gett resenären ökade valmöjligheter.

– Det är positivt för våra resenärers skull att det finns ett utbud och ett val som man själv som resenär kan göra, säger Ann-Christin Viklund.

På Arlanda har det installerats en vattenstation vid avgångshallen, efter säkerhetskontrollen, i terminal 4. Då slipper resenären gå in på toaletten för att dricka vatten.

– Jag vet att den har kommit till ganska nyligen. Är det något som våra resenärer tycker skulle ha ett stort värde skulle vi givetvis titta på vad en sådan investering kostar och se om det finns någon möjlighet. Men det är ingenting vi fått någon fråga om, säger Ann-Christin Viklund.

Det är giganten SSP som driver de två enheter på Luleå Airport där Norrbottens Media gjort priskollen, "Mat & Fika" i ankomsthallen samt kafétorget "Skafferiet" i avgångshallen. Vi har sökt representanter för SSP för att höra vad som motiverar att exempelvis en Coca Cola plötsligt är mycket dyrare på flygplatsen än vad fallet är i centrala Luleå.

SSP hade under fredagseftermiddagen inte återkommit i frågan.