Kamplystnaden bland skolaktivisterna i folkinitiativen Hela kommunen ska leva och Rädda Vitåskolan fick sig en ordentlig törn när förvaltningsrätten i förra veckan meddelade att skolbesluten inte skulle inhiberas – avbrytas – i väntan på laglighetsprövningen.

Läs mer: Engelmark efter fövaltningsrättens beslut: "Glädjande"

Men nu har Vitåborna bestämt sig för att inte acceptera att kommunen verkställer nedläggningarna.

– Vi hängde med huvudena först, men nu har vi sett över möjligheterna och bestämt oss för att överklaga förvaltningsrättens beslut. Spännande att se vad kammarrätten kommer fram till, säger Pontus Johansson, talesperson för de Vitåbor som krävde inhibition.

På onsdag eller torsdag skickar deras juridiska ombud, advokat Jan Gedeborg, in en överklagan till kammarrätten i Sundsvall. Vitåborna anser framförallt att konsekvenserna med att stänga skolorna och förskolorna innan laglighetsprövningen sker i september blir för stora.

– Om kommunen forcerar fram och stänger skolenheterna, särskilt Vitåskolan, blir det väldigt svårt att återställa dem, om vi får rätt i sak hos förvaltningsrätten senare i höst. Rimligen måste ju kommunen tänka sig ett annat scenario också. Det kan bli väldigt tokigt annars, säger Pontus Johansson.

Beslut hos kammarrätten väntas komma redan nästa vecka.

– Inhibition är en skyndsam åtgärd för vår del. Det tar några dagar att sätta sig in i ärendet, så vi bör kunna lämna besked inom en vecka efter att överklagan har inkommit, säger Stefan Gidlund, handläggare hos kammarrätten i Sundsvall.