Så fort det visade sig att även en andra äldre man blivit brutalt rånad på kort tid satte polisen in massiva resurser.

Dessutom var polisen nära rånarna, som enligt rånoffren var av utländsk härkomst och som inte pratade svenska.

– Rånet skedde vid halv åtta i morse. Vi var här ungefär en halvtimme senare. Vi måste ha varit nära dem och det känns fruktansvärt frustrerande. Vi vill ju gripa dem, sa Krister Lundgren, yttre befäl i östra Norrbotten.

Artikelbild

Ovanför Töre låg en polishelikopter och spanade på småvägar i området. Samtidigt vidtogs en mängd åtgärder för att försöka ringa in rånarna. Flera polispatruller sattes upp på olika platser i Norrbotten.

Butiker besöktes för att höra om några som passade på signalementen hade varit där. På Shell i Töre gick polisen igenom övervakningsfilmerna.

– Vi har även kontaktat gränsen i Haparanda och larmat den finska polisen. Vi vet inte åt vilket håll rånarna tagit vägen och väljer därför det säkra före det osäkra, sa Lundgren.

Poliser från Luleå, Piteå och Gällivare deltog i jakten i vad som sades vara en ljus personbil som påminde om en volvo, förmodligen vit.

Under eftermiddagen kom NSD över uppgifter som kan ha stor betydelse för utredningen. Ett vittne hade nämligen sett en vit bil så mystiskt parkerad i närheten av den första rånplatsen, dessutom vid exakt den tidpunkt då rånet utfördes. Personen tyckte det såg så märkligt ut att registreringsnumret antecknades.

NSD har kollat med bilregistret och det aktuella registreringsnumret tillhör en ljusgrå bil som ägs av en man boende i Norrbotten, inte långt ifrån rånplatserna. Mannen köpte bilen i maj i år, men den är fortfarande registrerad som avställd. Mannens nationalitet skulle också kunna överrensstämma med rånarnas.

När förundersökningsledare Lotta Daniels nås av uppgifterna blir hon mycket intresserad.

– Det här är helt nya uppgifter för oss.

Vid 19-tiden på tisdagen hade inget nytt inträffat i fallet.

Catrin Hedqvist, länsvakthavande polisbefäl säger till NSD att samtliga patrullbilar har ett signalement på de misstänkta männen. Signalementen kommer från vittnesuppgifter. Troligen är de efterlysta männen inte av svensk härkomst.

– Under själva händelserna talade männen inte svenska med varandra men vad värdet av den uppgiften är vet jag inte i nuläget, säger Catrin Hedqvist.