Tunaskolan tar initiativ till olika aktiviteter som ska främja elevernas hälsa, bland annat mot bakgrund av landstingets larmrapporter om sämre psykiskt välmående bland unga flickor.

En del i satsningen är yoga och meditation på schemat, riktat mot niondeklassarna.

Barn- och utbildningsförvaltningen, Balans Kundaliniyogacenter och landstinget ansöker gemensamt om 62 000 kronor till projektet, som ska avhandlas hos kommunstyrelsens arbetsutskott nästa måndag.

Artikelbild

| YOGAKRITISK. "Att införa yoga i skolan känns jättekonstigt när vi har plockat bort all kristendom", säger Kristdemokraternas gruppledare Anette Asplund.

Men redan nu reagerar Anette Asplund, Kristdemokraternas gruppledare, starkt över satsningen.

– Yoga och mindfulness är religion. Jag tycker inte att man ska införa buddhism i skolorna i Luleå, säger Anette Asplund.

Vad baserar du den ståndpunkten på?

– Yoga kommer från både buddhism och hinduism, det vet jag. Att införa det i skolan känns jättekonstigt när vi har plockat bort all kristendom. Varför inte införa kristen bön i stället? Utifrån min synvinkel hjälper det ungdomar mycket mer, säger Anette Asplund.

Yoga- och meditationsprojektet är enligt ansökan tänkt att ske på frivillig bas, som "elevens val" en gång i veckan.

– I så fall kan man införa andra religionsutövningar på elevens val också, säger Anette Asplund.

I dag är yoga och meditation allmänt accepterat bland många svenskar som utövar det utan religiös övertygelse och ingenstans i kommunansökan nämns kopplingar till vare sig buddhism eller hinduism.

Yoga är också en träningsform som även används i rehabiliteringssyfte.

Men Anette Asplund menar att den religiösa kopplingen är uppenbar.

– Man kanske inte förstår det om man inte själv har en tro. Det finns en andemakt i yogan som strider mot min kristna ande. Som att en muslim skulle tvingas be på ett kristet sätt.

Har du testat yoga själv?

– Jag har provat det. Men jag gillar det inte, detta att gå in i sig själv och söka sitt inre jag. Det är en form av religion att söka Gud i sig själv. Jag håller inte med om att det är sekulariserat. Om bollen kommer i rullning, kan den vara svår att stoppa. Jag tycker att man ska vara mer försiktig.

Anette Asplund har hamnat i blåsväder tidigare för sin frispråkighet i sociala medier.

I ett Facebook-inlägg 2014 jämförde hon regeringens erkännande av Palestina med "nazism" och hon har även delat tidningsartiklar med islamofobiskt innehåll.

– Jag har bett om ursäkt för det. Jag är absolut inte islamofobisk. Vi har religionsfrihet i Sverige. Men jag är inte rädd för att ta diskussioner, säger Anette Asplund, Kristdemokraterna i Luleå.

Anna-Lena Arvidsson, som förestår Balans Kundaliniyogacenter i Luleå, vänder sig helt mot Anette Asplunds beskrivning av yoga.

– Det finns bara ett svar: yoga har ingenting med religion att göra.

Kundaliniyoga, menar hon, är snarare ett sätt att stärka sig själv som människa, sköta sin fysiska kropp och även hantera stress.

– Stress är en folksjukdom i dag, som även ungdomar drabbas av. När vi är mjuka och sköna i kroppen, har koll på våra tankar så att de inte bara snurrar runt, när vi kan sova om nätterna och magen funkar som den ska, då mår vi bra, säger Anna-Lena Arvidsson.