Stefan Sydberg, Kiruna, står som andra namn på Moderaternas valsedel till riksdagen som toppas av Mattias Karlsson, Luleå. Novus opinionsmätning ger Moderaterna 15,5 procent i Norrbotten, vilket skulle ge partiet två riksdagsmandat om det vore valresultatet.

– Oerhört glädjande, vi hade två mandat förra perioden också. Jag lägger upp mitt liv efter att jag kommer att sitta i riksdagen i september, det vore ohederligt att göra något annat när man är tvåa på listan, säger Stefan Sydberg.

– Oerhört glädjande, det är alltid roligare när det går upp än ned, kommenterar Mattias Karlsson.

Artikelbild

| Stefan Sydberg kan ta plats i riksdagen, om resultatet av Novus opinionsundersökning i Norrbotten står sig vid valet i höst. Moderaterna ökar sitt stöd till 15,5 procent, vilket kan ge partiet två ledamöter.

Mattias Karlsson pekar på partiledaren Ulf Kristerssons avgörande betydelse.

– Hans resonerande stil har gått hem hos svenska folket. Jag tror också det gått hem i Norrbotten, säger Mattias Karlsson.

Stefan Sydberg säger sig inte vara förvånad över att stödet för Moderaterna ökar.

– Tittar man på migrations- och integrationsfrågan så har vi tagit ett kliv i en realistisk riktning där också, vilket nästan alla partier har fått göra. Det är bra att vi kommit in på banan, så att vi inte släpper det helt åt SD under några år, det var inte så himla smart, säger Stefan Sydberg.

Artikelbild

| Mattias Kalsson (M) och andra borgerliga företrädare i länet måste sätta politiken i ett mer engagerande sammanhang.

Så att Fredrik Reinfeldt sade "öppna era hjärtan" var inte så bra gjort?

– Nej, inte med facit i hand, det var det definitivt inte. Det är inte att öppna sina hjärtan att välkomna alla människor och sedan när de kommer hit säga att de måste åka hem igen. Det är inte särskilt välkomnande. Jag förstår tanken där och då men det höll inte riktigt hela vägen, säger Stefan Sydberg.

Artikelbild

| Stefan Sydberg kan ta plats i riksdagen, om resultatet av Novus opinionsundersökning i Norrbotten står sig vid valet i höst. Moderaterna ökar sitt stöd till 15,5 procent, vilket kan ge partiet två ledamöter.

Stefan Sydberg påminner att Moderaterna i Norrbotten fick 16,3 procent vid riksdagsvalet 2010, vilket då gav partiet två mandat.

– Valet 2014 var ett tapp, både nationellt och regionalt. Vi fick vad vi förtjänade, säger Stefan Sydberg.

– Jag tror S har mer att förlora på att SD växer än vad vi har. Med den politik vi går till val på har vi plockat hem de väljare som var besvikna på oss, säger Mattias Karlsson.

Hur stort inflytande ska Sverigedemokraterna ha på en borgerlig regering?

– Svårt att kvantifiera det, de är Sveriges tredje största parti. Jag tycker för egen del inte att man ska förhandla med ett parti som SD, man ska inte förhandla regeringsfrågan med dem, säger Mattias Karlsson.