Ann-Kristin Joki vaknade upp den här måndagsmorgonen som en vinnare. För man ska ha i beaktning att Sjukvårdspartiet är ett nytt parti i Haparanda som bildades så sent som 2017. Men på kort tid har man byggt upp Haparandas tredje största parti med vad som verkar vara över 19 procent av rösterna till kommunfullmäktige.

– Det här var omtumlande och roligt. Verkligen jätteroligt, säger Ann-Kristin Joki som är Sjukvårdspartiets förstanamn.

Hur lyckades ni med det här?

Artikelbild

| Sven Tornberg (C)

– Folk har pratat om att de vill ha en förändring, mycket på grund av vård- och omsorgsfrågor, skolan och jobben. Folk har varit engagerade i de här frågorna och vill ha en förändring, säger Joki.

Det troliga är nu att det är Sjukvårdspartiet som väljer hur majoriteten i Haparanda ska se ut. För varken S och V eller Alliansen har egen majoritet utan Sjukvårdspartiets hjälp.

– Vi har sagt att vi är tvärpolitiska. Vi kommer att titta på vad som är bäst för Haparanda när vi fattar något beslut, säger Ann-Kristin Joki.

Joki säger inget rakt ut, men hon talar om att Haparandaborna vill ha förändring. Hon ska i alla fall vara med och förhandla med Alliansen redan i kväll. Det avslöjar Sven Tornberg (C) vars parti fortfarande är störst i Alliansen.

– Vi ska träffas allihopa i alliansen, tillsammans med Sjukvårdspartiet, säger Tornberg.

Är du redo att bli kommunalråd?

– Ja, det är en av anledningarna till att man ställer upp på det här – man vill vara med och leda. Sen får vi föra en diskussion och se var det här landar, men det ser hoppfullt ut och om jag får frågan så ställer jag upp.

Är du villig att ge upp posten för att få med Sjukvårdspartiet?

– Det första som vi diskuterar är inte positioner utan det övergripande arbetet. Sedan får vi prata om vem som kommer att sitta var, men de frågorna ligger nog en vecka bort.

Kan det bli något annat samarbete?

– En personlig bedömning är att väljarna vill ha en förändring. Den förändringen är att S inte ska styra vidare och det måste man ta i beaktande, säger Sven Tornberg (C).