Malmberget kan hamna i Gällivare

Föreningshuset i Kåkstan kan hamna på hembygdsområdet. "Vi är intresserade", säger Ann-Helen Mickelsson.

Kåkstan är en replika av Malmberget från slutet av 1800-talet.

Kåkstan är en replika av Malmberget från slutet av 1800-talet.

Foto: Lisa Eriksson

Malmberget2019-10-23 21:28

När Malmberget töms står fortfarande replikan av stans första bebyggelse kvar, Kåkstan. När Malmberget firade 100–års jubileum 1988 byggdes kåkstan upp igen så som den såg ut för 100 år sedan.

– Den står relativt säkert där den står i dag. Vi har inte fått något sista datum då vi måste vara ute men däremot så finns det ingen anledning att ha var Kåkstan i Malmberget om inget annat finns där, säger Lennart Johansson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kåkstan ingår i avtalet mellan kommunen och LKAB, vilket innebär att det är LKAB som ska flytta den.

– En del utredningar har gjorts, det kanske blir så att man flyttar vissa delar av Kåkstan men inget är beslutat ännu, säger Lennart Johansson.

– Tjusningen med Kåkstan är att den ligger på exakt den plats som den en gång var, man måste ta ställning till om det är värt att ha den på en annan plats. Sedan måste man hitta ett område som är såpass stort att det kan inrymma hela stan, säger Lennart Johansson.

Från början fanns en förening som hade hand om Kåkstan men Lennart Johansson säger att föreningen lämnade över ansvaret till kommunen.

Hembygdsföreningen säger att de är intresserade av att ta hand om Föreningshuset.

– Vi kan ta hand om det under vissa förutsättningar som vi diskuterar med kommunen och LKAB. Men vi har tänkt att det kan stå i vinkel mot Engelska baracken på Hembygdsområdet, det passar bra in miljömässigt, säger Ann-Helen Mickelsson, ordförande för Hembygdsföreningen.

Adventsmarknaden, som vanligtvis är varje helg i december innan jul, är populär.
Adventsmarknaden, som vanligtvis är varje helg i december innan jul, är populär.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!