Nu satsar Lapplands gymnasium på hemdatorer till alla ettor. En egen bärbar dator, som ska användas i undervisningen men också för privat bruk. Datorerna levereras i mitten på terminen. Skolan leasar datorerna, som eleverna får köpa efter tre år.
- Detta har varit ett starkt önskemål från eleverna och det här blir inte en dyr penna utan en datorsatsning som rustar eleverna väl för framtiden, säger Roger Suup, ordförande för Lapplands gymnasienämnd.
Lärplattform
I den datorstödda undervisningen används en lärplattform, en webbaserad programvara där lärare och elever kan kommunicera med varandra. I lärplattformen kan eleverna se inspelade lektioner, lämna in uppgifter och få närvaron noterad.
Lapplands gymnasium startade för åtta månader sedan. Fler elever väljer nu att studera på hemorten. Via videokonferenser kan de ta del av undervisning från andra orter. Elever från Kiruna läser tyska med lärare från Pajala. Elever från Gällivare undervisas i nordsamiska av lärare i Jokkmokk. Omvårdnadsprogrammets elever i Kiruna läser psykiatri på distans från Gällivare.
- Vi ser en tydlig trend, vi har fler nybörjare trots att antalet ungdomar minskar i kommunerna. Drygt 8000 elever gick ut i våras och vi har 8000 elever i dag, trots att elevantalet minskat med 20 procent, säger Per Wennebjörk, biträdande gymnasiechef.
Flytta kunskap - inte elever
Lapplands Gymnasium är ett samarbete mellan gymnasieskolorna i Gällivare, Jokkmokk, Kiruna och Pajala. Här finns 10 rektorer och 290 anställda. Bert-Olov Ström är gymnasiechef och han noterar ett trendbrott. Många elever väljer att stanna på hemorten för att studera.
- Föräldrarna är glada som får behålla gymnasieeleven, det är en trygghet för föräldrarna som gärna vill ha sin 16-åring på hemmaplan, säger Ström.
Fortfarande kan elever få inackorderingbidrag för att studera på annan ort, om inte utbildningen ges i Lapplands gymnasium, men detta är inte något man strävar efter.
- Vi ska flytta kunskap och inte elever, genom teknisk hjälp blir utbildning möjlig, säger Roger Suup.
Bärbara datorer uppskattas
Egna bärbara datorer uppskattas av elever i teknikettan på Välkommaskolan.
-Vi är jätteglada. Alla redovisningar och alla uppsatser ska ju skrivas med dator, säger Sara Palo.
Molinia Gabrielsson instämmer.
- Det blir väldigt bra och underlättar i arbetet, säger hon.
Flickorna trivs på Välkommaskolan, de är nöjda med sina scheman och ser fram emot tre intressanta studieår. Med en bärbar dator blir livet i skolan nästintill perfekt.
Eleverna får egna datorer
Lapplands gymnasium har precis kommit i gång med sin andra termin och satsningen på fjärrstudier är lyckad. Fler elever väljer att studera på hemorten. En glad nyhet för eleverna i årskurs ett är att de får egna bärbara datorer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!