En höjdare för miljön

Efter att ha testat den nya rökgasreningen i Malmberget i några veckor kan gruvbolaget LKAB konstatera att den fungerar som planerat.
– Jämfört med annat man tar i drift har det här gått över förväntan, säger malmförädlingschefen Anders Henriksson.

Foto: Fotograf saknas!

Malmberget2013-07-11 22:19

Den nya rökgasreningen i Malmberget är en helt egen byggnad. Den står vid ett av de två pelletsverk som finns på gruvområdet, och den ser till att mycket av det som släpps ut vid pelletstillverkningen aldrig hamnar i luften.

Tidigare fanns det bara en enklare form av reningsutrustning som tog bort en del av det stoft som bildas vid tillverkningsprocessen.

Nu klarar den nya rökgasreningen av att minska utsläppen av såväl stoft som svavel, klor och fluor med 95 procent. Räknar man med de störningar och produktionsstopp som ibland sker, och då reningen inte fungerar fullt ut, så blir det till slut en utsläppsminskning på 90 procent sett över en månad.

– Om man ser det utifrån ett miljöperspektiv så är det ett enormt lyft, säger Anders Henriksson.

Anpassad

Anders Henriksson berättar att i stort sett alla pelletsverk har sina egna förutsättningar och fungerar på lite olika sätt, och att det därför inte har funnits någon färdig lösning att köpa in för pelletsverket i Malmberget.

– Tekniken finns. Men sedan gäller det att anpassa den till varje verk.

För den här anläggningen har de som jobbar med reningen fått skicka mätdata från processer och utsläpp till leverantören, som sedan har kunnat anpassa reningen efter förutsättningarna i Malmberget.

Och nu säger Anders Henriksson att det inte går att få tag i en bättre rening idag för just den här typen av pelletsverk.

– Det finns ingenstans i världen.

Klarar inte allt

Håkan Emlén är processingenjör vid pelletsverken och har bland annat hand om mätningen av den mängd utsläpp som sker. Mätningarna görs i skorstenen där allting passerar.

Och han berättar att även om det nu blir mycket mindre utsläpp från pelletstillverkningen, så finns det fortfarande sådant som är svårare att få bort. Utsläppen av kväveoxider till exempel.

– Problemet är att det inte finns någon kväverening som fungerar i vår typ av pelletsprocess, säger han.

I stället försöker man att minska utsläppen av kväveoxider genom att påverka tillverkningsprocessen på olika sätt.

Däremot konstaterar Håkan Emlén liksom Anders Henriksson att själva reningen har fungerat bra. De problem som har uppstått under inkörningsperioden har mest handlat om utrustningen runtomkring och inte om själva reningsprocessen.

Fakta Rökgasreningen i Malmberget

-Den nya rökgasreningsanläggningen har byggts i bandugnsverket. Ytterligare en utbyggnad av reningen i Malmberget blir klar nästa år. Då kompletteras den anläggning som redan finns på det andra pelletsverket, MK3.

-De två projekten innebär sammanlagt en investering på cirka 1 miljard kronor.

-Utbyggnaden sker i samband med att nya hårdare EU-krav på utsläpp börjar gälla vid årsskiftet 2013/2014.

-Anläggningarna ska rena rökgaser i pelletsverken från försurande ämnen och stoft.

Källa: LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om