Starten för Frälsningsarméns i Malmberget berodde på utbredd fylla och misär. Kåren startade 1895 och det gick inte lång tid, så bad man om praktisk hjälp från Stockholm.
– Det var två gruvarbetare som skrev ner till Stockholm och bad om hjälp. De bad om att få upp två slumsystrar hit. Här var som Klondike. Många levde väldigt illa och många barnfamiljer for illa. Barnfamiljer stod utan försörjare, det var fruktansvärda tider, berättar Janzon.
Slumsystrarna kom och styrde upp verksamheten. Då fanns man i en lokal i kåkstaden. Många anslöt sig till Frälsningsarmén och huset invigdes 1903. Inom rörelsen, som är en frikyrka, har man en officer, med funktion som en pastor.
– Man skickade upp en officer och så växte medlemsantalet starkt. Från början fram till 1940-talet var det mellan 100-130 medlemmar här, säger Tord Janzon.
Under åren har Frälsningsarmén haft många verksamheter i Malmberget. Ett barnhem fanns här fram till 1970. Tord Janzon arbetade där under en tid. Då var han tillfälligt i Malmberget. Han återvände dock 1973, gifte sig med sin hustru, och har sedan dess engagerat sig starkt i huset och kåren.
– Det här är mitt andra hem. Huset har i stort sätt sett likadant ut under hela sin existens. En entré byggdes till på 1940-talet och vi gjorde en renovering under 1970-talet då vi isolerade det gamla timmerhuset. Men i övrigt är det orört, säger Tord Janzon.
En scoutkår har funnits och under hela tiden har man haft en musikkår. De andra verksamheterna har trappats ner men musikkåren har överlevt. Huset används idag till musikkårens repetitioner och återväxten har stannat av.
– Vi som är här nu är mellan 50-90 år och det är inte mycket till återväxt. Vi har inte ekonomi eller råd att kunna fortsätta driva huset på det tidigare sättet. Vi är för få för det. Varje frälsningsarmékår är självförsörjande. Vi driver det själva, säger Tord Janzon.
Medlemmarna har ingen inblick i planeringen för husets kommande flytt. Idag vet man inte var det kommer att hamna. Förhandlingar står mellan stabsfunktionen i Stockholm, LKAB och Gällivare kommun. Men Tord Janzon är positiv till flytten.
– Vi har ingenting emot att flytta. Frälsningsarmén har alltid funnits där människorna finns och Malmberget försvinner ju mer eller mindre.