Framtidstro på LKAB Wassara

Att samla tillverkning och lagerverksamhet till Stockholm innebar inte dödsstöten för LKAB Wassara. Här spirar i stället framtidstron.

Lars Öderyd i Wassaras serviceverkstad där Mikael Duvmo servar en Wassara-hammare.

Lars Öderyd i Wassaras serviceverkstad där Mikael Duvmo servar en Wassara-hammare.

Foto: Fredric Alm

Malmberget2014-02-01 07:30

Företaget med säte i Stockholm har i dag 45 anställda som levererar vattendriven borrutrustning till hela världen. I Malmberget har antalet anställda ökat från sju till 14.

Koncentrationen till huvudstaden gav personalen i Malmberget möjlighet att göra annat.

För snart ett år sedan invigdes företagets borrtekniska center i Malmberget, där fokus ligger på forskning och utveckling, ett center där borrteknik och borrningskompetens ytterligare utvecklas.

Etableringen av centret har skapat en miljö där erfarenheter från dem som varit med länge blandas med entusiasm från nyanställda. En mix som ger förutsättningar att bibehålla och utveckla en världsledande spetskompetens inom vattendriven borrning.

– Samtidigt som vi utvecklar våra produkter i produktionsborrning så får LKAB möjlighet att använda våra borrmetrar till utveckling och optimering av brytningsprocessen. LKAB får också ett behövligt tillskott av borrmetrar till sin produktion, säger chefen för borrtekniska centret Lars Öderyd.

"Gott om arbetstillfällen"

Helt problemfritt är det dock inte då många företag har svårt att locka unga då Gällivare inte kan matcha sig med andra städer när det gäller exempelvis nöjesutbud.

– Trots att det finns gott om arbetstillfällen så är inte samhället tillräckligt attraktivt att bo i, vilket lett till att många som sökt arbete hos oss vill arbeta men inte bo här. För mig är det viktigt att personalen bor på orten eftersom det ger en större flexibilitet i det vi ska uträtta, fortsätter han och tillägger att det också blir lättare att bygga teamkänslan.

Öderyd konstaterar också att det är ett generellt problem för industriregionen, samhällena är inte tillräckligt attraktiva.

– I Gällivare har vi inte ens en biograf, det är nästan så man skäms för utbudet, säger han och menar att det är lättare för dem med rötter på orten att acceptera hur det ser ut.

"Gör samhället mer attraktivt"

Därför utesluter han inte att det i framtiden kan bli svårt att få tag i arbetskraft.

– Ungdomar förväntar sig mer av livet, säger han och tillägger att det för 30 år sedan såg helt annorlunda ut.

Hans råd till politikerna är att tänka större för att göra samhället attraktivt.

– För Dundret finns mer att göra. I Levi (Finland) finns en vinterstad. Det borde gå här också om viljan finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om