Hyresgäst slog larm om spricka

Ringvägen har grävts upp sedan en hyresgäst slagit larm om en spricka vid gatubrunnen. Vid grävningen upptäcktes ett vattenläckage som omedelbart åtgärdades.

Grävarbete på Ringvägen sedan hyresgäst slagit larm om en spricka vid gatubrunnen. FOTO: Marie Ridderström

Grävarbete på Ringvägen sedan hyresgäst slagit larm om en spricka vid gatubrunnen. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

MALMBERGET2009-11-25 06:00
Sprickan är belägen vid Ringvägen 35, men har enligt LKAB, inget att göra med den svaghetszon som finns vid Ringvägen 33.
Orsaken till skadan vid gatubrunnen beror, enligt Lotta Fogde, informationsdirektör LKAB, på att en traktor kört på gatubrunnen.
När den skadade gatubrunnen grävdes upp på onsdagen upptäcktes ett vattenläckage. Ett läckage som runnit tillbaka in i brunnen, som är en kombinerad vatten- och avloppsbrunn.
Rädsla för svaghetszonen
Att det finns rädsla för sprickor vid Ringvägen är inte så konstigt, eftersom en svaghetszon löper alldeles intill gatubrunnen . Den ledde till inlösen av tio hus, varav många revs.
När utredningen om svaghetszonen gjordes år 2000, kunde utredaren vid VBB VIAK AB konstatera; citat ur rapporten: "Det finns risk på sikt att dolda håligheter kan uppstå som orsakar plötsliga sammanbrott och ras av hus." Utredaren, civilingenjör Anders Eliasson, konstaterade också att: "Ledningar under tryck bör förstärkas i rörelsezonens gräns exempelvis genom läggning på armerade betongplattor som kan överbrygga differenssättningar."
Björn Johansson, som övervakar grävarbetet vid Ringvägen 35, säger att "ledningarna är gamla och tunna som papper."
Prognosen
Mer från utredningen: "Sättningar i berget, som kan ha orsakats av erosion av svaghetszonen, har orsakat ledningsbrott, varvid det utströmmande vattnet har förvärrat (ökat) sättningarna genom erosion av moränens finjordsdelar in i bergets hålrum."
I prognosen över framtida sättningar säger utredningen att sättningar och skador på hus, gator, ledningar och tomtmark kommer att fortsätta och tiden efter tjällossning och höstregn är särskilt utsatta perioder. "Problemen kommer att vara koncentrerade till den identifierade svaghetszonen i berget och med avklingande risk för skador med ökande avstånd från zonen och intill cirka 30 meter från denna."
Mätplintar
Mot bakgrund av denna utredning finns en oro hos många malmbergare som upplevt plötsliga akuta flyttningar från sina hus eller lever i hus som är skadade av svaghetszonen.
De mätplintar som nu är utplacerade i Östra Malmberget ska medverka till säkerhet för invånarna i Malmberget. På mätplintarna finns texten: "Gruvbrytning orsakar förändring på markytan när järnmalmen plockas ut. Bergmassor sjunker sakta ner och fyller ut platsen där malm rasat."
Men informationsdirektör Lotta Fogde säger att LKAB garanterar säkerheten för invånarna. Enligt henne kan inte ras inträffa i närheten av bostadsmiljöer i Malmberget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om