Ingen tidigareläggning av sprängtid

Länsstyrelsen anser att det finns brister i LKAB:s utredningar om utsläpp. De är oroade över att Kaptensgropen inte kan fyllas och över att LKAB inte bemästrar dammproblemen.

MALMBERGET2010-10-02 06:00
LKAB:s verksamhetschef yttre miljö, Tina Hedlund, får stå till svars.
Ska ni starta återfyllningen av Kaptensgropen?
- Som ett led i det planerade efterbehandlingsarbetet i Malmberget påbörjade LKAB igenfyllning av Kaptensgropen med gråberg under år 2000. Målsättningen var att fylla gropen så pass att den omgivande moränkanten kan stabiliseras. Fram till och med år 2009 har ungefär 14,8 miljoner kubikmeter gråberg deponerats i Kaptensgropen. I mars 2009 tvingades LKAB avbryta deponeringen på grund av säkerhetsskäl, då risk förelåg för entreprenören som transporterade gråberget. Risken beror på att Fabianrummet kalvar upp mot dagytan och i samband med detta ser LKAB en ökad seismisk aktivitet. För närvarande finns inga planer på att återuppta igenfyllnad av Kaptensgropen.
- Damningen från Kaptensgropen har minskat betydligt sedan gråbergsdeponeringen avbröts. Den damning som Kaptensgropens moränkant ger upphov till bekämpas genom bevattning med befintligt sprinklersystem som nu även har frostsäkrats vilket möjliggör en längre bevattningssäsong.
Ska groparna vid Viri och Bolagsområdet efterbehandlas?
- Ja, på sikt ska hela gruvområdet efterbehandlas. Efterbehandling av områden där gruvdrift pågår är inte aktuellt nu.
Vad visar de senaste stoftmätningarna?
- Nedfallande stoft mäts på närmare 30 platser i Malmberget, Koskullskulle och Gällivare. Enligt dessa mätningar dammar det mest intill Kaptensgropen och i huvudsak under april och maj.
- Miljökvalitetsnormer finns till för att skydda människors hälsa och upprätthålla våra svenska miljömål om ren luft. Resultaten visar att miljökvalitetsnormen (MKN) inte överskrids, men damningen upplevs tidvis som nedsmutsande och besvärande av närboende.
Hur ska ni lösa dammproblemen i Koskullskulle?
De kan i huvudsak relateras till den närliggande verksamheten på Vitåfors industriområde. LKAB arbetar kontinuerligt med att minska damningen. För närvarande sker vattenbegjutning av vägar och öppna ytor, punktkällor åtgärdas om möjligt och ytor som inte längre nyttjas efterbehandlas/gröngörs.
Ska ni tidigarelägga sprängningarna?
- Det går inte att svara på i dagsläget då inget beslut tagits. I dag råder fasta sprängningstider i gruvan med sprängning en gång per dygn mellan 00.00-01.00, varvid 10-15 skjutningar äger rum på olika platser. Därefter måste gruvan ventileras fyra timmar av säkerhetsskäl innan produktionen kan återupptas. Den sociala konsekvensbeskrivningen visar att en tidigareläggning av sprängningstiderna i gruvan skulle innebära positiva effekter för vissa boende i Malmberget. Mycket tyder på att denna positiva effekt inte uppväger att den skiftarbetade personalen med familjer får en försämrad livskvalitet. LKAB motsätter sig bestämt en förändring av sprängningstiden främst på grund av de hälsomässiga och sociala skälen för personal med familjer.
(Efter år 2015 blir antalet sprängningar i gruvan två stycken per dygn.)
LKAB har högre utsläpp av nitrat än Bolidengruvan, kan ni göra något åt det?
- LKAB genomför försök med att minska andelen odetonerat sprängmedel för att minska utsläpp av kväve och vi är även delaktiga i ett forskningsprojekt där man utför försök med extern kväverening. Kontinuerligt och aktivt arbete bedrivs inom hela LKAB-konceren för att minimera utsläpp till luft och vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om