Kostsamma projekt avlöser varandra

Socialdemokraten Weine Backman anser att det är hög tid att kommunledningen i Gällivare visar på effektivitet vad gäller avvecklingen av Malmberget.- Kommunen har struntat i Boverkets rekommendationer. I stället startar den projekt på projekt som kostar massor men inte leder någon vart, säger han.

MALMBERGET2009-12-16 06:00
Senast var det seminariet City move interdesign som bjöd yrkesfolk från hela världen att ta fram visioner för uppbyggnaden av ett nytt Gällivare. Detta ledde i sin tur till det nyligen startade projektet Nya Gällivare som avslutas 2012.
- Jag har hittat projektansökan och tycker att den uppgivna summan på 27 802 000 kronor för dess kostnader är skrämmande. Det är pengar som i stället kunde satsas på kompetens för att göra upp en plan och tidsplan för att avveckla Malmberget så snabbt som möjligt. Det verkar som om kommunen fått projekthysteri i stället för att ta tag i den akuta situationen i Malmberget, säger Weine Backman (S).
Han nämner informationen som kommunfullmäktige vid sitt senaste möte fick angående projektet Nya Gällivare.
Oansvariga konsulter
- Den visade att kommunen överlåter till oansvariga konsulter att få sitt levebröd av Gällivare kommun i stället för att anställa kompetenta planerare till att göra upp en plan för samhällsomvandlingen.
Vad gäller City move förväntade man sig ett underlag att fatta beslut på.
- Det finns hur mycket underlag som helst om Malmberget. Det behöver inte uppfinnas på nytt, säger Backman och hänvisar till Boverkets tre rapporter från 2006, 2007 och 2009.
I dessa understryker Boverket vikten av att Gällivare kommun bygger upp en egen samhällsplanerarkompetens och tar fram den tidsplan som krävs för den avancerade uppgift som en hel eller delvis avveckling av ett samhälle är. Och att tidsplanen inte ska vara beroende av tillfälliga upp- och nedgångar i järnmalmskonjunkturen.
Boverket för även fram kritik över den minimalistiska information om samhällsomvandlingen som går ut till medborgarna via kommunens webbsida, trots att denna vore en naturlig kanal att föra ut detta.
- Redan i rapporten från 2006 pekades de på de otillräckliga planeringsresurserna i Gällivare, vilket också underströks i senare rapporter. Men fortfarande står kommunen och stampar, säger Weine Backman.

Fotnot: Nya Gällivare ska finansieras av Gällivare kommun, länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens läns landsting och EU:s strukturfond.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om