Krävde stängsel – finns ingen dokumentrad säkerhetsrisk

LKAB hävdar att delar av östra Malmberget måste stängslas in av säkerhetsskäl. Men enligt tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, är det inget i deras underlag som tyder på att det skulle finnas en risk för boende i området.

LKAB har i en skrivelse till kommunen uppgett att det "inte är säkert för allmänheten att vistas i det området som är mest påverkat av gruvbrytningen."

LKAB har i en skrivelse till kommunen uppgett att det "inte är säkert för allmänheten att vistas i det området som är mest påverkat av gruvbrytningen."

Foto: Linus Nilsson

Malmberget2020-05-19 19:10

I den skrivelse som LKAB skickat in till Gällivare kommun uppger gruvbolaget att de behöver få tillstånd för att sätta upp ett staket i östra Malmberget. Enligt skrivelsen är det "inte säkert för allmänheten att vistas i det området som är mest påverkat av gruvbrytningen." Området som gruvbolaget vill stängsla in är de västra delarna av östra Malmberget.

Trots att LKAB kommunicerat till kommunen att det finns brist på tid har gruvbolaget inte underrättat Länsstyrelsen om att det, som de skriver i skrivelse, skulle finnas en fara för allmänheten att vistas i området. Länsstyrelsen är den tillsynsmyndighet som ska få uppgifter om hur gruvdriften påverkar samhällena, säkerheten och miljön i Malmfälten.

– Det senaste dokumentet som jag kan hitta är en gps-mätning från mars 2020. I den står det att det finns en mätpunkt på Kilen som har ett värde på 2,1 promille över gränsvärdet men det i sig innebär inte en omedelbar säkerhetsrisk, säger David Berggård, expert vid länsstyrelsens miljöenhet.

Enligt honom har det under en lång tid skett deformationer i östra Malmberget. Deformationerna innebär att marken sjunker ned och isär som en konsekvens av gruvbrytningen. 

– Den här mätpunkten, norr om på Linnévägen, är en av cirka 100 som finns i Malmberget. Men det krävs mer än att en mätpunkt ska överstiga värdet för att det ska bli tal om någon fara för privatpersoner, säger David Berggård. 

Bo Krogvig, direktör för strategiska projekt hos LKAB, menar att experten har svarat på frågan utifrån sin roll som expert på Länsstyrelsen.

– Experten vet inget om hur det är att driva en gruva. För vår del behöver vi ha en tidsaspekt på tio år att arbeta med, säger han. 

Bo Krogvig uppger att det inte finns någon direkt säkerhetsrisk för allmänheten i området och anser att gruvbolaget varit tydlig i sin kommunikation.

Hur kommer det sig då att ni säger att det finns en fara för allmänheten i skrivelsen?

– Det har att göra med miljövillkoren som vi inte får överskrida, till exempel markdeformationer. Vi ser inom en rimlig tidsram att miljövillkoren kommer överskridas och vi vill kunna agera med en rimlig tidsmarginal. Vi vill inte komma in och göra någon hastig sista minuten aktion, därför behöver vi ett staket nu.

Karta: Malmberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!