Kyrkan står pall för ny flytt
En andra flytt för Malmbergets kyrka kan bli verklighet när LKAB gräver sig djupare in under samhällets centrum.- Kyrkan berör många. Så det är väldigt viktigt att LKAB informerar om vad som ska hända och gör det i mycket god tid, säger kyrkokamrer Krister Nordmark.
Här vid Gällivarevägen har Malmbergets kyrka stått sedan den flyttades dit från Kaptensvägen 1974. När gruvbrytningen går in i centrum närmar den sig riskzonen för en eventuell andra flytt.FOTO: Maria Ödalen
Foto: Maria Ödalen
- I grunden är jag optimistisk och tror att kyrkan kan stå kvar på sin plats länge än och då tänker jag mer än 25 år framåt. Det är mina egna spekulationer, men också min förhoppning, säger Krister Nordmark, som också är kyrkovärd.
Ingen självklar plats
Om en flytt blir aktuell kan han i dag inte se en ny självklar plats för Malmbergets kyrka.
- Nej, det beror ju på var människorna kommer att bo. Förutsättningen för kyrkan är ju att det finns människor och en församling runtomkring den.
Krister Nordmark har arbetat i kyrkans tjänst sedan 1982. Han såg med egna ögon när Malmbergets kyrka fraktades från en plats till en annan 1974. Att kyrkan, som är byggd 1945, skulle hålla för ännu en flytt tvivlar han inte på.
- Jag ser inga praktiska hinder för en flytt. Klarade den en flytt då klarar den nog att flyttas igen. Tekniken har ju gått framåt.
Etiska aspekter?
- Nej, det är ju kyrkorummet som är invigt. Det intressanta spörsmålet är att det finns människor som besöker kyrkan.
Lennart Karlsson sitter i kyrkorådet och var redan vid tiden för flytten 1974 förtroendevald. Även han är kyrkovärd.
Smidigt
- Flytten gick väldigt smidigt och det tog ungefär ett år innan allt var klart. Under övergångstiden firades gudstjänster i församlingsgården. Gruvnäringen är livsnerv och förändringar kan bli nödvändiga utan att vi kan förhindra det. Men framför allt hoppas jag att det tar lång tid innan en ny kyrkflytt blir nödvändig.
Att kyrkan skulle rivas ser han som helt otänkbart.
- Den är unik. Takmålningen med livets träd är den enda i sitt slag i Sverige och fönstermålningarna otroligt vackra och värdefulla. Altaret är byggt av svårarbetad malmsten med lyckat resultat. Vi har ett rikt gudstjänstliv och många människor besöker kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!