Länsstyrelsen yrkande: En avvecklingsplan för Malmberget

Länsstyrelsens skriver i ett yttrande till Mark- och miljödomstolen att en avvecklingsplan utan dröjsmål måste aktualiseras för Malmberget. Människor ska inte behöva bo i bostäder som påverkas negativt av gruvverksamheten. Inledningsvis måste en skyddszon om 500 meter räknat från Kaptensgropens omgivande kanter eller staket mot samhället skapas.

MALMBERGET2014-03-18 06:57

Länsstyrelsen yrkar att mark- och miljödomstolen ska föreskriva att LKAB ska utarbeta och redovisa en väl underbyggd plan över vilka bostäder, bostadsområden och övriga allmänna miljöintressen i Malmberget som bolaget kommer att påverka och som därför måste avvecklas. Planen ska utarbetas med uppgifter om samtliga effekter på människor hälsa och miljö som LKAB:s verksamhet ger upphov till, både direkt och indirekt. Planen ska tas fram i samråd med Gällivare kommuns miljö- och byggnämnd, andra berörda nämnder samt länsstyrelsen och vara klar senast 31 december 2014.

Skyddszon

Inledningsvis ska en skyddszon upprättas 500 meter räknat från Kaptensgropens omgivande kanter eller staket mot samhället där det är olämpligt för människor att bo. Länsstyrelsen bedömer, i ljuset av det hoprasade Fabianhålrummet, vilket resulterat i ett påtagligt större rasområde är omöjligt att förhindra damm. Gruvans påverkan på samhället genom skalv, sättningar, deformationer, damm och sprängningar anses så störande att människor inte bör bo kvar i Malmberget. Länsstyrelsen anser att situationen i Malmberget är unik och saknar jämförelse i Sverige. I Kiruna planeras en buffertzon mellan gruva och samhälle, gruvstadsparker, något liknande kan inte åstadkommas i Malmberget.

"Ohållbar situation"

Om gruvan ger upphov till seismisk aktivitet i Malmberget som överskrider en lokal magnitud av 1,5 ska LKAB inom ett dygn underrätta länsstyrelsen och redovisa åtgärder. Ljudnivån nattetid vid bostäder får inte överskrida 55 decibel. Länsstyrelsen skriver att det inte kan uteslutas att det tidvis har förekommit situationer då gruvbrytningens samlade konsekvenser för människors hälsa och miljö har varit mycket nära den gräns då tillåtligheten av verksamheten skulle kunna ifrågasättas. Situationen för människors boende i Malmberget är ohållbar och måste lösas utan dröjsmål. Det kan liknas vid att många människor i Malmberget bor och lever ovanpå ett industriområde.

Om skador

Umeå Universitet epidemiologiska undersökning tyder på att det för många människor i Malmberget råder en form av krissituation som inte får underskattas. Enligt tidigare praxis anses psykiska immisioner (oro för en risk) utgöra en självständig störningsform som ska beaktas. Länsstyrelsen påpekar att de skador som skett i radhusen på Linnevägen och tidigare utredningsmaterial om grundvattenpåverkan visar att det inte kan bortses från risken för att påtagliga skador kan uppstå på många bostäder i anslutning till bolagets gruvverksamhet. Länsstyrelsen anser att LKAB har svårt att bevisa att bolagets verksamhet inte medfört skador på fastigheter. LKAB har en omfattande undersöknings- och kontrollplikt i synnerhet som bolaget själv har valt att bedriva storskalig gruvbrytning i nära anslutning till många bostäder i Malmberget, skriver länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om