Som NSD tidigare skrivit har flera radhusägare packat i hop och lämnat radhusen som drabbats av svåra skador. Lutande golv, brustna elledningar, trasiga avlopp, spruckna väggar och avgaser från garage. Radhusägarna vill att gruvbolaget LKAB löser in husen. Nu säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg ja till detta.
– Vi är i beredda att köpa dem oavsett vad undersökningen visar, säger han.
Undersökningar
– Vi har gjort mängder av undersökningar. Vi har mätt grundvatten, borrat och grävt provgropar. Vi har tagit dit hållfastighetsexperter som säger att det är ingen fara att bo i husen, säger Anders Lindberg.
Konsulter har filmat spillvattenledningar och gjort georadarundersökningar (tittat ner i berggrunden).
Material i krosszonen har rört på sig men orsaken är okänd, säger Lindberg.
– Det verkar vara vatten, kanske smältvatten eller vatten från annat håll. Enorma mängder regnvatten kanske. Hittills har vi inte sett att gruvan har någon direkt påverkan, inte genom skakningar från sprängningar eller seismisk aktivitet. Oavsett orsak ska vi hjälpa husägarna. År 2022 ska vi erbjuda alla husägare i Östra Malmberget att köpa deras hus om de inte önskar bo kvar. Detta är en trygghet för husägarna. Tycker man inte att vi lyckas skapa ett attraktivt Östra Malmberget så köper vi husen, säger Lindberg.
"Snabb lösning"
Radhusägarna vid Linnevägen ska få en snabbare lösning.
– Absolut, vi ska sammanställa undersökningen och prata med dem i september, om hur och när vi kan köpa husen. Det var vår signal från början att vi ska hjälpa till att lösa situationen. Om det visar sig vara smältvatten eller regnvatten som påverkat krosszonen och vi kan åtgärda det, då kan det vara ide att reparera husen för att hyra ut dem eller om det finns husägare som väljer att bo kvar. Krosszonen är naturlig, inte skapad av gruvan. Det vi fått fram hittills tyder på det, men vi kan inte heller utesluta gruvan. Vi ska inte låta frågan hänga i luften. Vi ska lösa detta så snabbt vi kan. Vi förstår att det är jobbigt för husägarna och vi ser ju också att de är stora skador på några av husen.
Behöver LKAB utöka rasriskområdet?
– Någon sådan risk finns inte. Krosszonen kommer inte att kunna påverka andra fastigheter i området. Det bästa vore om vi kunnat kartlägga hur krosszonen går, man kanske inte ska ha hus som ligger på krosszonen.
Hur djup är sprickan?
- Vi vet inte.
Hur bred är sprickan?
- Några decimeter till tre meter, den är fylld med krossat sten och grus. Där finns inga stora hålrum, det finns ingen risk för människor på Linnevägen, säger han.