Malmåtervinning ur de gamla gråbergstipparna
LKAB bryter nu malm ur de gamla gråbergstipparna vid Baron och Välkomman. Järnhalten i de 100-åriga gråbergstipparna är hög, cirka 38 procent.- Det är en form av återvinning, man hushållar med resurserna, säger projektledare Bert Peltovuoma, KGS.
Krossanläggningen vid Tingvallskulle. Patrik Johansson och Patrik Öryd arbetar med underhåll av krossen.FOTO: LKAB
Foto: LKAB
- Det är en form av återvinning, man hushållar med resurserna, malmen är ju redan uppe på backarna, säger Bert Peltovuoma, projektledare vid AB KGS Mekaniska som är ett företag i LKAB-koncernen.
Buller från brytningen
Gruvbrytningen kom i gång vid Malmbergets födelse år 1888 och på allvar 1992. Inom gruvnäringen kallas det berg som inte är malm för gråberg. Men det som var grått för hundra år sedan blir glänsande järn i dag.
- Vi har börjat bryta Baron redan och det ska vara klart till årsskiftet, sedan är vägen klar till områdena på Välkomman och då tar vi dem och beräknar hålla på till april 2011, säger Bert Peltovuoma.
Baron ligger närmast Malmberget och här sker brytning, lastning och transport dygnet runt, vilket kan höras i samhället.
- Vi har en vall mot samhället som dämpar ljudet och vi gräver ju neråt, så vallen blir högre och högre, säger Bert Peltovuoma.
Tingvallskulle och Uppland
LKAB började återvinningen av gråbergstippar redan 2008, på Tingvallskulle. Det här är en utökning av verksamheten.
Berget transporteras till Tingvallskulle där det krossas och sedan körs det med lastbilar till den så kallade "Lappkyrkan" på LKAB:s industriområde.
- Totalt under 2011 har vi tänkt producera 800 000 ton malm, säger Peltovuoma.
Under nästa år planerar KGS att utvinna fler tippar på Tingvallskulle. Uppland är ett annat område som nu karteras. Tippsta, som finns utanför det inhägnade gruvområdet, finns inte med i diskussionerna, men kan bli aktuellt någon gång i framtiden.
När gråbergstipparna är utvunna ska de återställas och täckas med torv, för att så småningom smälta in i den omgivande naturen. Tipparna finns inom LKAB:s inhägnade områden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!