Malmbanan flaskhals för järnmalmsexporten
LKAB vill bryta mer malm än det gör i dag. Men Malmbanan, mellan Luleå och Narvik, sätter hinder i vägen.- Den är en flaskhals, säger Lars-Eric Aaro, verkställande direktör vid LKAB.
Tre av huvudpersonerna: Tommy Nyström, kommunalråd, Lars-Eric Aaro, vd LKAB, och Berne Sehlberg, ordförande i Top-bostäder.
Foto: John Filipsson
- Den nuvarande Malmbanan sätter stopp för att vi ska kunna skeppa ut allt som vi producerar
i våra gruvor, säger Aaro.
Fram till 2004 bröt LKAB 20 miljoner ton per år. Sedan dess har det successivt ökat till 28 miljoner 2009.
Nästa steg
Nu säger sig LKAB vara berett på att ta nästa steg i en produktionsökning. Gruvbolaget har kapacitet att bryta upp till 40 miljoner ton järnmalm om året.
Men det finns ett aber och det är Malmbanan som sätter hinder
i vägen för den tänkta produktionsökningen.
- Vårt mål är ju att kunna bryta 40 miljoner ton, som vi kallar Steg 40. Men som det ser ut i dag finns det ingen möjlighet till det, eftersom vi redan producerar på lager i både Kiruna och Malmberget, säger Lars-Eric Aaro.
Dubbelspår
LKAB:s dröm är att ha ett dubbelspår längs den nuvarande Malmbanan. Det skulle underlätta väsentligt för malmtransporterna.
Gruvbolaget har också fortlöpande kontakter med regeringen, främst infrastrukturminister Åsa Torstensson, för att hitta en lösning på problemet.
Bakgrunden till den tänkta produktionsökningen är naturligtvis att LKAB i dag får sälja allt det kan producera, samtidigt som det är rekordpriser på produkterna.
- Och vi skulle kunna sälja mer bara vi fick fram våra leveranser, säger Lars-Eric Aaro.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!