I jakten på en bra berättelse för en dokumentärfilm fastnade Alexander Rynéus, 26, och Per Eriksson, 25, för Malmberget - gruvsamhället som sakta blir mindre och mindre.
För två och ett halvt år sedan började filmarna "grotta ner" sig i Malmbergets historia. Sedan dess har besöken blivit många för filmskaparna.
Vid deras första besök på gruvorten kände de av oron som finns bland de boende i samhället, som sakta håller på att slukas upp av gruvan.
För Per Eriksson var det viktigt att berätta om personerna som hamnar i kläm och att ta deras oro på allvar.
- Vi fascinerades av att det var ett sådant komplext förhållande. Gruvan är och var förutsättningen för att samhället ska finnas, samtidigt som den gjort att samhället nu rivs, säger Alexander Rynéus till Filter.
Till NSD säger han att de uppskattningsvis tillbringat totalt 2-3 månader i Malmberget under inspelningstiden.
Långvarigt samarbete
Alexander Rynéus säger också att det känns jätteroligt att vara nominerad och att få chansen att visa upp dokumentären om Malmberget, vars historia och förvandling inte är känd så väl i södra delarna av landet.
Har ni fått många vänner där?
- Absolut, vi har tillbringat mycket tid i Malmberget. När vi sist var där kände många igen oss, säger Rynéus som liksom Per Eriksson vuxit upp i Svärdsjö.
- Vi har vuxit upp tillsammans och gjort film tillsammans sedan vi var 13 år, säger 26-åringen till NSD.
Kan vinna 75 000 kronor
Dokumentären Malmberget, som även har det engelska namnet The Home and the Cavity - Malmberget, visas på dokumentärfestivalen på torsdag.
Premiärvisningen skedde tidigare på Göteborgs filmfestival.
Prissumman som dokumentärskaparna kan kamma hem i Stockholm ligger på 75 000 kronor.
- Det hade inte suttit helt fel, säger Alexander Rynéus som inte utesluter att det skulle kunna resultera i fler besök på gruvorten.