Oro och ilska bland drabbade i skalven: "Vi tvingades fly"

De är vana att marken gungar, men helgens dån och skakningar var bland de värsta de upplevt. "Sjuåringen här hemma mår väldigt dåligt av det som hänt. Hon är livrädd", säger Björn Backe.

Skylten på området där Backes bor står ned mot gropen, den som vidgar sig mer och mer.

Skylten på området där Backes bor står ned mot gropen, den som vidgar sig mer och mer.

Foto: Privat

Malmberget2024-09-29 19:30

Som vi tidigare rapporterat har det varit en räcka av skalv i området runt Malmberget i helgen. Det starkaste kom på lördagskvällen, strax efter sex.

– Vi satt och åt ute vid grillplatsen hela familjen när det skakade till nåt fruktansvärt, berättar Björn Backe som tillsammans med sambo och fyra barn bott i huset på Malmsta i Östra Malmberget sedan 2012.

Familjens sjuåring hade aldrig upplevt något liknande tidigare, och när det sedan kom fler skalv fanns ingen återvändo.

undefined
Till vänster Björn Backe och till höger villatomten i Östra Malmberget. På grillplatsen som skymtas längst bort till höger i bild satt familjen Backe och åt middag under lördagskvällen när de riktigt rejäla sättningarna kom och skakade om deras tillvaro.

– Vi tvingades fly härifrån till några vänner i Gällivare. Sjuåringen var så rädd, det känns verkligen att det här skapar enormt mycket oro i henne. Och jag kan förstå det, även vi vuxna i området upplevde ju det som oerhört starkt. Saker bara skakade och föll ner från där det stod. Hela helgen var som en enda lång skakning. Det började redan lördag morgon och sedan, efter den stora grejen där på lördagen, var det som att det aldrig slutade. 

Björn med sambo kollade upp vad det skulle kosta att ta in på hotell i Gällivare. Svaret: 4800 kronor för en natt.

– Det går ju inte. Vi fick övertala dottern att de bara sprängde i gruvan, som de ju alltid gör, men att det skulle vara lugnare nu. Annars hade vi inte fått hem henne.

Det är söndag när vi talas vid. Björn har ringt LKAB och framfört sina åsikter.

– Nu måste de ta fram en krisplan för sådana här situationer. Vad ska vi göra när både vuxna och barn blir så här uppskärrade? Ska vi erbjudas tillfälliga boenden eller vad? Ska man ta in kuratorer eller psykologer? Det här blir ju trauman, åtminstone för barnen.

När familjen flyttade till Malmsta som området de bor på heter i Östra Malmberget kallades stället för utvecklingsområdet.

– Det lovades utveckling. Fanns skola och förskola, pratades om att en affär skulle komma att hamna hit. Det var väl då runt 450 kåkar när det avtalet skrevs mellan Gällivare kommun och LKAB. Är vi ens 100 kvar nu, tror inte det. Vi är i alla fall för få, inget kan utvecklas här. Skolan är nedlagd, förskolan läggs ner. Bara förfall överallt. Inte vill man bo här, men vad gör man?

Äldsta barnet i familjen flyttar nu till lägenhet i Gällivare, näst äldsta bor hos dem växelvis. Men att familjen ska kunna flytta ser de som mycket svårt, om än boende i Östra Malmberget har rätt att få sina hus inlösta av LKAB. 

– Vi vill givetvis ha som de övriga fick tidigare; nyckel mot nyckel och då ska det vara en bostad som passar en. Nu, om vi skulle välja att sälja huset, skulle vi bara få en liten lägenhet. Eller belåna oss för att köpa ett likvärdigt hus.

undefined
Ett av husen LKAB köpt in. Det ligger ett stenkast från Backes hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!