Trots att LKAB avfärdar tanken på att hela takskivan i Fabianhålrummet kommer att kollapsa i ett större ras (NSD 2010-12-11) finns oron kvar hos människor runt Kaptensgropen.
I en skrivelse till kommunen, länsstyrelsen, Bergsstaten, näringsdepartementet och Myndigheten för samhällskydd och beredskap, uttrycks oro över att LKAB och den oberoende experten Graham Swan drar olika slutsatser av utredningen.
Att takskivan sannolikt kommer att kollapsa finns det enighet om, men LKAB tror på en långsam uppblockning och en gradvis utvidgning av hålrummet mot söder och mot Kaptensgropen.
Graham Swan tror att det kan bli en total kollaps under en tid av veckor till månader och eftersom detta kan innebära svåra störningar i omgivningen föreslår han att man ska ha täta kontakter med invånarna intill Fabianhålrummet.
Ett snabbt förlopp kan ge följande konsekvenser:
Höga vibrationer och ljud, ny rasgrop på markytan, avsevärd damning, möjlighet av utblåsning i gruvan.
Bergmästaren på besök
Initiativtagare till utredningen var Bergsstaten, bergmästare Åsa Persson har varit på besök i Malmberget.
- Min företrädare Jan-Olov Hedström ville att man skulle göra en utredning. Det finns ingen anledning att tvivla på den. Ingen vet säkert hur uppblockningen kommer att ske. Vad som är bra är att allt är inom instängslat område, men det är klart att det kan finnas anledning till oro när man bor så nära stängslet, säger Åsa Persson.
Reaktioner från boende i området är fortsatt oro.
"Ingen vet vad som ska hända när takskivan rasar. Nu återstår för LKAB, Gällivare kommun, länsstyrelsen och Bergsstaten att ta ansvar för hela problematiken, ett gemensamt helhetsgrepp, framförallt miljö- och byggnämnden måste ta sig en rejäl funderare på om nämnden verkligen kan rättfärdiga att människor fortfarande tvingas bo nära hålrummet, år ut och år in. Innan projektgruppen har enats om åtgärder i händelse av snabb kollaps, måste man kunna enas om att inga större sprängningar får ske i Fabianmalmen, särskilt som Swahn rekommenderar att LKAB är synnerligen vaksamt beträffande utlösande faktorer", skriver de till kommunen och myndigheterna.
Kontakt
Bergmästaren råder oroliga människor att kontakta LKAB.
- Det kan vara bra att vända sig till LKAB om man känner oro. Nu har vi tagit reda på så mycket som det går att ta reda på. Närmare sanningen än så här kommer vi inte. Det troliga är att det inte blir en så här dramatisk uppblockning utan en mer successiv uppblockning säger Åsa Persson.