Han är en ung ensamstående far i Malmberget. Just nu är Fredrick Skoglund barnledig med lilla Emelia, fem månader. Dagarna går åt till barnavård, promenader och besök på Öppna förskolan. Men, snart är det dags att planera för arbetslivet som ska ta vid efter barnledigheten.
Fredrick Skoglund har blivit erbjuden jobb i en av gruvorna, men problemet är att det inte finns barnomsorg för obekväm arbetstid efter klockan 22.
Vill jobba i gruvan
Han är ensam vårdnadshavare om sin lilla flicka och måste ha en fungerande barnomsorg för att kunna tacka ja till jobbet.
- Jag kan inte jobba skift om jag nekas barnomsorg, säger han.
Han är utbildad transporttekniker och har alla tänkbara körkort, dessutom kan han svetsa och reparera maskiner. Som klippt och skuren för ett jobb i gruvnäringen, om bara barnomsorgen kan lösas.
- Jag vill gärna stanna här, det är tryggt för barn att växa upp i ett mindre samhälle och här har jag mitt nätverk, säger han.
Han är född och uppvuxen i Malmberget och hoppas kunna stanna här.
Skiftarbetets fördelar
- Jag har en treårig utbildning inom fordon och transport. Jag vet ju inte om jag måste tillbaka till Umeå och välja en annan utbildning, säger Fredrick Skoglund.
Han ser många fördelar med skiftarbetet, bland annat ger det mer tid att vara med dottern, då han jobbar sju dagar och är ledig sju dagar. Arbetstiderna löper mellan 5-14 och 14-24.
Nattis utreds i Gällivare
- Det finns fler i min situation i samhället, ensamma föräldrar med skiftarbete. Jag hoppas att kommunen öppnar "nattis" för oss, säger Fredrick Skoglund.
Gällivare kommun kan erbjuda kvällsbarnomsorg hos de kommunala dagbarnvårdarna till 22. Men nattis kan vara på gång, enligt Börje Johansson (S) barn- utbildning och kulturnämndens ordförande.
- Det är en viktig fråga. Jag känner till att det finns ett behov av barnomsorg för de som jobbbar tidiga morgonskift och sena kvällsskift, det gäller även de som jobbar i affär. Vi måste ta reda på hur behoven ser ut. Inte minst är det en jämställdhetsfråga för ensamstående kvinnor, som också ska kunna jobba i gruvorna.
- Vi ska tillhandahålla den service som medborgarna vill ha. Har vi nöjda medborgare får vi inflyttning och tillväxt i samhället. Vis av erfarenheten vet jag att det tar ett antal månader att komma i gång, inte kortare tid än tre månader för att ordna
lokaler, anställa folk och så vidare, säger Börje Johansson.