"Vi vill också ha svar"

Externa experter har kopplats in för att hitta orsaken till sprickorna i radhusen i östra Malmberget.- Vi vill också ha svar på vad som orsakat detta, säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

Foto: Fotograf saknas!

Malmberget2013-02-19 15:09

NSD har i flera artiklar skildrat den oro som finns bland boende på Linnévägen i Malmberget, där husväggar spruckit och golv börjat luta kraftigt.

LKAB har haft kontakt med boende i de berörda husen i omgångar sedan april 2012, när den första anmälan kom in till gruvbolaget. Sedan dess har vibrationsmätningar utförts och mätplintar kontrollerats. Men LKAB har inte hittat någonting som pekat på att det är gruvbrytningen i samhället som orsakat skadorna.

"Ingen har svaret"
- Vi fortsätter våra utredningar. Vi har visserligen inte hittat någonting som pekar på att gruvan orsakat det här, men vi har inte heller kunnat belägga att det inte är gruvan. Ingen har svar ännu. Det är det som är det viktiga att poängtera i det här fallet.

Anders Lindberg säger att de som kräver att LKAB agerar gör det utifrån en uppfattning att det är fastslaget vad som orsakat skadorna.

- Ingen har kunnat peka på vad skadorna i de här husen beror på. Men trots det vill vi också ha svar, det är därför vi engagerar oss så mycket.

Krosszon orsaken?
Enligt Lindberg har undersökningarna varit systematiska, med oberoende husbesiktare, konsulter och mätutrustning. Varken vibrationsmätare eller mätplintarna i samhället har dock visat på tillräckliga rörelser för att orsaka den typ av skador som husen uppvisar.

- Det som finns kvar är den krosszon som man upptäckte år 2000. Den är inte orsakad av gruvan, men experter har inte kunnat utesluta att gruvan kan ha påverkat den. Det som sades då är att det inte är otänkbart att krosszonen fortsätter söderut mot Linnévägen. Det undersöker vi nu, om det kan vara så, och om krosszonen kan ha påverkats av gruvan.

Samtidigt som Lindberg betonar att det inte är fastslaget att LKAB:s verksamhet orsakat skadorna på husen förstår han att det är en vanlig uppfattning.

- Det är naturligt att man kopplar skadorna till gruvbrytningen. Men utredningen måste gå den här vägen för att vi ska kunna ta reda på fakta. Det är det vi tycker är så viktigt.

På några veckors sikt väntas LKAB få besked om det behövs kompletterande undersökningar av området, något som kan ta ytterligare tid. Under tiden fortsätter dialogen med de boende på Linnévägen.

Kan det bli aktuellt att hjälpa till med tillfälliga boendelösningar?
- Vi får prata om eventuella tillfälliga lösningar med de boende. Om husägarna kommer till oss och säger att de upplever det som obehagligt att bo kvar får vi ta diskussionen om huruvida LKAB ska ta på sig detta även om det inte är gruvan som är orsaken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om