Fackklubbar uppmärksammar gruvstrejken

I december är det 40 år sedan gruvstrejken i Malmfälten startade. Det uppmärksammas av Metalls gruvklubbar i Kiruna, Malmberget och Svappavaara.- Många av dagens gruvarbetare har inte en susning om vad som hände då, säger Peter Falk i Gruvtolvan.

Strejkledaren Harry Holmlund talar vid ett stormöte i Kiruna stadshus under gruvstrejken. Även Gruvtolvans manifestation kring 40-årsminnet hålls i Stadshuset.FOTO: LENNART NORMAN

Strejkledaren Harry Holmlund talar vid ett stormöte i Kiruna stadshus under gruvstrejken. Även Gruvtolvans manifestation kring 40-årsminnet hålls i Stadshuset.FOTO: LENNART NORMAN

Foto: lennart norman

MALMFÄLTEN2009-10-22 06:00
Det var tisdagen den 9 december som allt började vid truckverkstaden i Svappavaara. Arbetarna gick till jobbet som vanligt, bytte om men satte sig och började prata om lönen och arbetsförhållandena.
De förblev sittande även när arbetsledningen beordrade dem att börja jobba.
Så inleddes en av 1900-talets mest omskrivna och betydelsefulla arbetsmarknadskonflikter. Strejken spred sig till Kiruna och Malmberget och två dagar senare hade 5 000 personer lagt ned arbetet.
Ackord och övervakning
Gnistan tändes i Svappavaara, men missnöjet med ackorden, det allt mer styrda arbetet och den hårdare övervakningen hade grott på alla gruvorter under lång tid.
Strejken var inte sanktionerad av facket och arbetarna valde sin egen kommitté som skulle förhandla med arbetsgivaren. Nu, när 40-årsminnet ska uppmärksammas, är det trots allt fackklubbarna på respektive orter som håller i trådarna.
- Det var en strejk som riktade sig mot arbetsgivaren, regeringen och det egna facket. Men det är nya tider och vi har inte lagt någon värdering vid det. Och för oss förtroendevalda är det viktigt att komma i håg att vi kan bli utbytta i morgon, säger Peter Falk
i Gruvtolvans underjordsgrupp.
Har inte en susning
Manifestationen blir inte minst en påminnelse för unga gruvarbetare.
- Det är ganska många som inte har en susning om vad som hände. Vi måste passa på när vi fortfarande har folk som var med och som kan berätta. De är kanske inte kvar till 50-årsminnet, säger Peter Falk.
I Kiruna hålls en manifestation den 9 december med ett fackeltåg från Folkets hus till klassisk strejkmark - Kiruna stadshus.
Visar alla klippen
Mötet i Stadshuset är öppet för alla intresserade och Riksteaterns föreställning Viskleken som handlar om strejken är gratis. Den sätt även upp i Svappavaara den 8 december och i Malmberget den 10 december.
I Folkets hus i Malmberget blir det en heldag med tal, filmvisning och utställningar.
- Vi ska sätta upp allt vad media skrev om strejken och det är en hel del. Vi har fått låna tidningsklippen av välvilliga privatpersoner, säger Göte Hermansson
i Gruvfyran.
I Svappavaara är det tänkt att Gruv 135 och hembygdsföreningen ska göra gemensam sak. Programmet utöver teaterföreställningen är inte spikat i detalj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!