Uppfinnaren till underverket heter Hans v. Kinken och är holländare. Konstruktören släppte mönstret någon gång i skiftet 80 - 90-talet och blev genast en sensation.
Från början menade Klinken att den enbart skulle imitera en kläckande dagslända, men senare rapporter om detta inkluderar numera även kläckande nattsländor och vanliga flytande och färdigutvecklade dagsländor. Genidraget är naturligtvis att den flyter som en kork och att den kan imitera många olika stadier.
Relativt nytt för den tiden var också att Klinken inte använde sig av ett normalt kraghackel utan band in ett horisontellt liggande hackel runt roten på vingen, ett så kallat parachutebundet hackel (paraplyhackel). Det i sin tur gör att flugan kommer att ligga lite djupare i ytfilmen, men att den vita eller allmänt ljusa vingen blir vägledande för flugfiskaren.
Jag vet också att Hans v. Klinken ämnade patentsöka flugmönstret men av detta blev naturligtvis intet. Enligt mitt sätt att se det kan man inte patentsöka en flugimitation, eftersom vi alla binder den på lite olika sätt och att vi oftast använder oss av andra färger än vad upphovsmannen en gång stipulerade.
Klinkens fluga gav också upphov till andra fasoner inom flugbindningen, som det naturliga att vi bindare numera oftast använder paraplyhackelmodellen även till andra torrflugor. Man kan till och med göra så på annars regelrätta nattsländeimitationer.
Under alla de år som flugan har funnits i våra askar har jag också märkt att de flesta av oss spöslitare har egna personliga varianter på temat. Uppfinnaren menade att krokstorleken bör ligga på 10 eller 12, men att jag gärna vill ha en del varianter av flugan ner mot mindre krokar som 14 och 16. Regeln för krokar är att ju högre siffran bli desto mindre är kroken. Sålunda är alltså en krok i storleken 10 större än en 14.
Jag har två givna favoriter av Klinkhamer, dels en helsvart modell med vit vinge i storleken 16, en perfekt knottimitation. Den andra är en något större modell i storlekarna 8-12 med ett grönt eller blåglänsande kroppsmaterial av typen Holographic Fly Fiber, Krystal Flash Green, eller vanligt flashabou i samma färger. Varför just den modellen har gått så bra, framför allt på öring, kan jag faktiskt inte riktigt förklara.
Klinkhamer.
Hitta fler flugor, och Gunnar Westrins fiskekrönikor på nsd.se/fiske.
Du når Gunnar Westrin på gunnar@westrin.se