Många högutbildade lärare – lägre betyg

"Bara för att du har många behöriga lärare leder det inte till bra resultat", säger Övertorneås barn- och utbildningschef Lena Hannu.

Överkalix, Arjeplog, Arvidsjaur, Kiruna, Pajala, Gällivare och Jokkmokk. Alla har låg andel behöriga lärare. Å andra sidan får eleverna oftast bättre betyg i årskurs 9.

Överkalix, Arjeplog, Arvidsjaur, Kiruna, Pajala, Gällivare och Jokkmokk. Alla har låg andel behöriga lärare. Å andra sidan får eleverna oftast bättre betyg i årskurs 9.

Foto: Norrbottens Media/Grafik

Norrbotten2019-10-15 09:51

Jokkmokks niondeklassare är, helt i motsats till den låga lärarbehörigheten, bäst i Norrbotten. 

Får eleverna för höga betyg? Skolchefen Monica Lundkvist tror inte det.

– Vi ligger inte högre än riket när man jämför betygen med resultaten på nationella proven. Min slutsats är att vi inte har glädjebetyg, säger hon och fortsätter:

– Då får man glädjas åt att våra lärare och rektorer gör ett otroligt bra jobb. Vi har också många som är obehöriga, men som är inte så långt ifrån att bli behöriga.

Övertorneå har högst andel behöriga lärare och hamnar i topp av länets kommuner i Lärarnas riksförbunds totalrankning, på 57:e plats.

– Jag upplever att pedagogerna som väljer att arbeta för kommunen blir kvar. Man trivs med Övertorneå kommun som arbetsgivare och vi satsar mycket på kompetensutveckling, det är små grupper i skolorna, generösa fritidsstudier och vi erbjuder till exempel lån av dator och 5 000 kronor om man placerar sitt examensjobb här, säger barn- och utbildningschefen Lena Hannu.

Men Övertorneås nior har sämst betyg i länet.

– Vi har jättemånga behöriga lärare men resultat är inte i paritet med det. Bara för att du har många behöriga lärare leder det inte till bra resultat för eleverna, säger Hannu.

Eleverna brister främst i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Flera satsningar har gjorts: På kompetensutveckling, elevhälsa, digital utveckling, samverkan med vårdnadshavare och socialtjänst. 

Resultaten har gått upp de senaste två åren, men än vill Lena Hannu inte slå fast att vinden har vänt.

– Vi kan aldrig vara nöjda med att x antal procent går ut grundskolan med icke godkänt, det är en så otroligt viktig framgångsfaktor för hälsan hela livet, framtidstro och arbetsmöjligheter.

De enskilda lärarna har stor betydelse för hur det går för eleverna, enligt Hannu. Men många olika faktorer påverkar.

– Jag kan inte säga att det är våra lärare som har problem med hur man undervisar. Jag tror att allt är en helhet och vi alla måste ha ett gemensamt ansvar för att alla barn ska igenom skolan, från förskoleklass till och med 9:an.

Jämför listorna

Så här såg det ut när Lärarnas riksförbund tidigare i år rankade skolan i landets 290 kommuner. Här listar vi Norrbottens kommuner efter andelen behöriga lärare och elevresultat. 

Andel legitimerade lärare med behörighet i minst ett undervisningsämne:

1. Övertorneå 14

2. Kalix 27

3. Piteå 28

4. Boden 87

5. Luleå 96

6. Älvsbyn 113

7. Haparanda 117

8. Överkalix 205

9. Arjeplog 212

10. Arvidsjaur 262

11. Kiruna 263

12. Pajala 281

13. Gällivare 286

14. Jokkmokk 290

Elevernas genomsnittliga meritvärde i åk 9:

1. Jokkmokk 35

2. Arvidsjaur 87

3. Överkalix 104

4. Gällivare 118

5. Haparanda 129

6. Arjeplog 150

7. Piteå 172

8. Kiruna 192

9. Älvsbyn 201

10. Pajala 204

11. Kalix 207

12. Luleå 218

13. Boden 255

14. Övertorneå 257

Lena Hannu, barn- och utbildningschef i Övertorneå kommun.
Lena Hannu, barn- och utbildningschef i Övertorneå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!