I åratal har Luleåklubben arbetat för att bli upptagen i Hells Angels-sfären.
Den 1 augusti 2002 flyttade mc-klubben Outsiders från Kalix till klubblokalen som ligger på Hantverksvägen i Gammelstad utanför Luleå. Efter flytten till Luleå, den 10 augusti, bytte klubben namn till Red Devils MC Luleå. Red Devils är enligt klubbens egna hemsida en officiell supporterklubb till Hells Angels.
Under 2008 har Luleåklubben uppgraderas ytterligare i HA-sfären och heter nu Eastside MC. Det finns starka band mellan Luleåklubben och Hells Angels Eastside i Stockholm då några av medlemmarna är barndomskamrater.
De får ta hand om "skitgörat"
President i Eastside i Luleå är Jörgen Eriksson, 40, uppvuxen i Överkalix men som de senaste åren bott och verkat i Luleå.
Eastside i Luleå består av sju män. Förutom männen på bilderna här ovan finns även en 23-årig man från Haparanda och en 49-årig man från Kalix med i den innersta kärnan
Samtliga vi har talat med, poliser i Luleå, kriminalunderrättelsetjänsten i Stockholm, högt uppsatta politiker och även källor inom den organiserade brottsligheten, säger att kärnan i de olika mc-klubbarna inte är speciellt brottsaktiva när de väl har uppnått en högre position.
Red and White crew är en undergrupp inom Hells Angels-sfären. Det är den här gruppen som får ta hand om "skitgörat".
I Luleå är Red and White crew under uppbyggnad i ungefär samma takt som Eastside och består av män i 20 till 25-årsåldern, de flesta redan dömda för allehanda våldsbrott. För att komma in i den kriminella mc-världen kostar det enorma summor pengar och tjänster av olika slag. Enligt en poliskälla måste provmedlemmarna i Eastside i Luleå betala cirka 1 500 kronor i månaden, per person, till Hells Angels. Men det räcker inte med det.
Håller med vakter
För att bli accepterade av Hells Angels som prospekt får medlemmarna slita hårt. När en avdelning i Stockholm åker till Skåne för att festa, eller på ett möte, kan medlemmarna i Luleå kommenderas ner till deras lokaler som vakter. Provklubbarnas medlemmar står så att säga för markservicen, såsom vakter, chaufförer och dylikt.
Spritsmuggling ingår enligt uppgift i klubbens inkomster. Jörgen Eriksson och Kent Nilsson greps i augusti förra året Helsingborg med ett stort parti alkohol. I skåpbilen fanns 1 568 liter starköl, 54,5 liter sprit och 34,5 liter vin. I samband med att de båda greps i Helsingborg gjordes det husrannsakan i männens bostäder i Luleå. Hos Kent Nilsson hittade polisen 72 stycken patroner Luger och 21 stycken patroner 357 Magnum.
Inkomsterna går till Hells Angels
Dieselsmuggling är en annan stor inkomst, liksom indrivningsverksamhet.
Tatuerarstudion House of Pain på Kungsgatan i Luleå har en klar anknytning till Hells Angels vilket ses på respektive hemsidor på Internet. Det påstås att en stor del av inkomsterna på House of Pain går direkt till Hells Angels.
Så sent som den 24 mars i år slog Luleå tingsrätt fast att House Of Pain Tattoo är en franchisekedja som är knuten till MC-klubben Hell’s Angels och att en tatuerare från House of Pain i Luleå har betalat en avgift på 5 000 kr i månaden för att få använda namnet.
Ytterligare ett tecken på att Eastside i Luleå är på väg in i Hells Angels är att ledarna, Jörgen Eriksson och Kent Nilsson, har kontaktat en del mc-klubbar i länet och delgett dem vissa synpunkter. Bland annat vad beträffar utseendet på klubbarnas västar.