NSD når butiksägaren när han ska åka på inköpsmässa. Han har affärer både i Luleå och Boden och växlar sin arbetstid mellan dessa. Gillas affärer,Interflora och restaurangen Den glada Schweizaren ligger närmast Nordisk motståndrörelses, NMR, valtält som ännu inte kommit upp under tisdagen. Nu var dock det Nationalistiska partiet Alternativ för Sverige som bidrog till kaoset i stan under måndagen.

– Det är ju lite turbulent efter gågatan just nu med alla valstugor och även den svans som följer med alla möten med rasistiska partier.

Det är klart handeln påverkas, enligt Gillas ägare angående den uppiskade stämningen som var på gågatan.

Artikelbild

| Det blev lite möteskabalik i måndags när motdemostranterna skrek på Nationalistiska partiet Framtid för Sverige. Det blev också avspärrningar på gågatan vid Gillas butik.

– Ja, den påverkade definitivt mycket av min handel under måndagen, tyvärr. Det är inget snack om saken, säger Paso Roponen.

Skälet till nedgången för hans försäljning berodde på att vissa delar av gågatan var avspärrad.

– Kunderna som skulle in till mig visste inte om de fick gå förbi avspärrningarna. Jag har mycket handel lunchtid vilket var den tiden för samlingen på centrumtorget. Jag tappade mycket, kanske 30 procents försäljning på en dag genom det här, säger butiksägaren.

Helgen 1-2 september har NMR, Nordisk motståndsrörelse, bokat centrumtorget för valmöten. Det kommer säkerligen locka motdemostranter - igen.

Artikelbild

| Pasi Roponen tappade butiksförsäljning under måndagens möteskalabalik. " Jag tror det handlade om 30 procent sämre försäljning mot normalt".

– Sjutton också, men visst har vi demokrati så alla har rätt att göra sin röst hörd. Vi har alla olika synsätt, säger han, diplomatiskt.

Hur ser du på valkaoset som uppstår i släptåg av dessa rasistiska partier?

Artikelbild

| Det var trångt på gågata och dess närhet med alla

– Nej, det är inget kul. Det blir en tråkig stämning utanför butiken när motståndarna stod och ropade och skrek. Det förstör handeln helt, säger Pasi Roponen.

Han upplevde däremot inte att folk var rädda att komma in i hans butik.

Artikelbild

| UPPSKATTAT. Företagaren Pasi Roponen, som driver butiken Gilla, tycker det känns härligt att Bodens kommun tagit tag i problemet med stöket i centrum. " Vi företagare måste få jobba med andra saker."

– Nej, en del av tryggheten fanns väl ändå därinne när det var stökigt utanför. Några äldre kom in för det var så hög ljudnivå på torget. Även polisen kom in och ringde. De hörde väl inget i oljudet för poliser fanns det ju gott om i Boden. Jag tycker allt blev så upphaussat. När motdemostranterna kom blev det värsta ståhejet.

– Det bästa är väl att inte bry sig om dessa partier utan bemöta dem med tystnad och inte slösa någon energi. Gör man det skapar det bara kalabalik. Det såg man ju i måndags.

Artikelbild

Vad kan du göra som butiksägare?

– Ja, vad ska jag göra. Jag får tänka att det här stöket är bara just nu och kortsiktigt. När valet är över är det här också över för handeln. Det är bara att hålla i och hålla ut, säger Pasi Roponen.