Fermenterade grönsaker – där är Sara Rezgui expert

Att göra fermenterad mat som till exempel surkål har blivit i ropet. Där är kocken Sara Rezgui lite av en expert.

Sara Rezgui har bland annat arbetat med att bygga upp restauranger i Asien och Australien. Hon har rötterna i Luleå och bor i dag i Boden där en saluhall med närproducerad mat är på väg att ta form.

Sara Rezgui har bland annat arbetat med att bygga upp restauranger i Asien och Australien. Hon har rötterna i Luleå och bor i dag i Boden där en saluhall med närproducerad mat är på väg att ta form.

Foto: Joakim Nordlund

Mat & dryck2020-08-23 19:30

Framför sig har hon ett fat med olika rotfrukter. Och på skärbrädan ligger ett vitkålshuvud som hon har börjat att skära i mindre tärningar. 

Sara Rezgui som har varit med om att bygga upp restauranger på olika platser i världen och är i dag kock på Tree Hotel i Harads. Parallellt med det arbetar hon bland annat med att ta fram och utveckla fermenterad mat. 

– Det här är något som var och en kan göra själv. Nu kommer vi ju in i en period på året när vi verkligen har väldigt många fina lokala råvaror att jobba med, säger Rezgui. 

Sedan greppar hon rivjärnet som står på arbetsbordet. När hon är färdig med vitkålen är det morötternas tur.  

Att fermentera var från början ett sätt att konservera och förvara grönsakerna så att de kunde användas i hushållet inte bara när de är färska. 

– I dag när vi har tillgång till färska grönsaker året om lever det nog främst vidare för att det är väldigt gott. Sedan är det många som också mår bra av den här typen av mat.

Hon tar sedan upp den rivna kålen och vrider ur den så att vattnet rinner ner mellan fingrarna. Kålen saltas också för att hjälpa på processen med att få bort vattnet.

– Det är då viktigt att använda ett salt fritt från jod. Jod dödar en del av bakterierna och de är viktiga i fermenteringsprocessen. Det får gärna vara ett havssalt, förklarar Sara Rezgui.  

Med varsam hand fyller hon sedan stora glasburkar med de rivna urkramade rotfrukterna. Vattnet som har kramats ur hälls sedan ner i burkarna. Hon använder ett helt vitkålsblad som lock och lägger därpå en vanlig plastpåse med vatten som en slags tyngd.   

– Man vill inte att kålen ska flyta upp under processen. Den ska ligga lite under press och då gör jag så här.

Locket fästes endast lätt eftersom hon vill att gaserna som bildas i processen ska hitta en väg ut. På bänken har hon några färdiga burkar ur det sortiment som hon tar tagit fram.  

I centrala Boden planeras det också för en saluhall som drivs av Nära mat Boden ekonomiska förening där Sara Rezgui är ordförande.  

– En spännande satsning i Boden som känns helt rätt. Jag är glad att få vara en del av den, säger Sara Rezgui.  

Solen lyser in genom fönstret där hon precis är i färd med att plocka undan. Strålarna träffar en av burkarna och det vattnas riktigt i munnen när färgerna framträder i ljuset.   

På toppen av burken läggs ett blad av vitkål.
På toppen av burken läggs ett blad av vitkål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!