Att fermentera mat innebär att den konserveras med hjälp av mikroorganismer. Mikroorganismerna som är de goda bakterierna får råvarorna att jäsa vilket gör att bland annat smak, konsistens och doft förändras.
Åsa Öhman i Boden har fastnat för den här typen av kost. Hon fermenterar själv mat samtidigt som hon köper färdiga produkter.
– Den största motiverande faktorn att jag ville prova är att jag under lång tid har haft en svår och jobbig migrän. Just nu har jag en bra balans.
Hon har också psoriasis som är en autoimmun sjukdom. Hon är utbildad fysioterapeut och har även intresserat sig för att hämta in kunskap om antiinflammatorisk kost.
– Jag har alltid varit intresserad av att ge min kropp de bästa förutsättningarna där jag har ställt mig frågan vad jag själv kan göra för min egen hälsa, säger Åsa Öhman.
Fermenterad mat anses vara bra för näringsupptaget, immunförsvaret och matsmältningen.
– Jag har ätit sådan här kost mer regelbundet i två, eller kanske till och med tre år. Och jag gillar smaken samtidigt som jag också mår bra av det.
Förutom kimchi och surkål är även kefir, yoghurt, surdegsbröd, kombucha och mögelost exempel på fermenterad mat.
I dag ställer Åsa Öhman fram det på bordet när familjen äter middag tillsammans.
– Det är väl bara en i familjen som inte gillar kimchi. De är positiva till att prova. Och det här är ju också praktiskt. Jag kan ha ett par burkar på jobbet och ha som sallad och komplement till annan mat.