Surkål
1 kg riven vitkål (eller annan kål alternativt rotfrukt)
1 msk (15 g) jodfritt havssalt
De tio stegen
1. Spara de yttre bladen från kålhuvudet.
2. Sätt riven vitkål i en bunke och salt.
3. Knåda in saltet i kålen tills du får ut vattnet och den blivit mjuk.
4. Smaksätt med kryddor, örter eller andra grönsaker. Se listan nedan för förslag.
5. Packa kålen väl i en rengjord glasburk och se till att lämna 4-5 cm från kanten så att du får plats med vattenlåset. Det måste finnas lite rum för kålen som expanderar under jäsningen.
6. Lägg på ytterbladet på toppen av den rivna kålen så att det ligger ca 1 cm vätska ovanför kanten av kål.
7. Gör ett vattenlås av en liten fryspåse som du placerar på toppen av burken. Fyll sedan påsen med så mycket vatten som möjligt. Lägg därefter på locket på burken.
8. Ställ burken i skafferiet på en tallrik (vätskan kan bubbla över) i 2 veckor.
9. Efter 2 veckor ta ut vattenlåset och stäng till burken ordentligt. Ställ den därefter i kylen i 1-2 veckor för att låta smakerna mogna. Om du har gjort en större sats och vill fördela dom i mindre burkar så är det nu du gör det.
10. Efter din långa väntan nu på 4-5 veckor får du nu avnjut dina syrade grönsaker.
Dina syrade grönsaker håller 6-10 månader i kyl.
Viktiga punkter vid syrning
För varje kilo grönsaker tillsätt 1 msk salt.
Se till att utrustning och burkar är rena.
Använd gärna handskar.
Använd ekologiska eller obesprutade grönsaker.
Jodfritt salt.
Kryddor och örter
Kummin, Hel peppar
Krondill, Dill, Gräslök
Ingefära, Chili
Alla lökar – bland annat vitlök, purjolök och gul lök
Grönsaker
Alla kålsorter – till exempel spetskål, rödkål eller savoykål
Morot
Rödbeta
Frilansgurka
Blomkål