Victoria Andersson tog över Restaurang Ajtte i somras. Ett stort steg, men hon känner sig redo för utmaningen:
– Jag har drömt om det så länge, så det känns jättebra att vara i gång och jag har många planer för att utveckla verksamheten.
Hon har tre anställda och stor hjälp av sin pappa som bland annat sköter en del pappersarbete. Matintresset har hon fått från sin farmor. Victoria fick tidigt vara med henne i köket och har genom åren fått många tips och inspiration därifrån.
I Restaurang Ajtte har hon jobbat av och till i många år, men när Gunda Åstot, som drivit stället i 25 år, bestämde sig för att sluta kändes det självklart för Victoria att ta över.
– Jag har jobbat på många restauranger men det är något speciellt med Ajtte. Lokalen är så mysig och lagom stor, man känner någon sorts inre lugn här.
Till marknaden satsar hon på älgbuffé på lördagskvällen. Huvudrätten är helstekt älginnanlår med rostad potatis och blandsvampsås. Därtill finns kalla rätter som tjälknöl, varmrökt älgstek, gravat älginnanlår och älgkorv. Till det serveras olika sallader och röror, paj, varmrökt röding, brödet gahkku och rårörda lingon. Till efterrätten blir det blåbärspannacotta med vit choklad.
Hon tycker att älgen har en given plats på menyn:
– Det är ju skogens konung, varför ska inte han få vara med? Han är ju störst och bäst, tycker jag. Älgkött går så bra att smaksätta med olika kryddor, och det är suveränt att grilla.
Jagar du själv?
– Jag har länge velat ta jägarexamen men har inte haft tid. Men min pappa och min bror jagar så jag får kött av dem.
En av nyheterna på menyn sedan hon tog över restaurangen är rätten Ren på sten, som enligt Victoria blivit en hit och som under marknaden serveras på onsdagskvällen. En lavasten värms upp till 450 grader, beströs med flingsalt och en bit renkött läggs på. Vid sidan om finns tillbehör som rostad potatis, sås och grönsaker. Sedan får gästen själv grilla klart köttet vid bordet.
– Det är svårt att förklara hur fantastiskt gott det är, men det har blivit jättepopulärt. Renkött har så fina smaker så det blir bäst på sten. Inget fett tillsätts, flingsaltet gör att köttet inte bränns fast i stenen. Stenen håller värmen i 45 minuter så man kan sitta och äta länge. Det är ju lite pyssel med den också, så det är ett trevligt sätt att umgås på.
Största förberedelsen inför marknaden har varit att baka brödet gahkku.
– Vi har en halv frysbox full med bröd som vi bakade under mellandagarna. Om det går åt? Det tror jag, men det gör absolut inget om det blir över för det håller bra. Vi fryser in brödet direkt när det är klart, då blir det som färskt när det tinas, berättar hon.
Vad har du för förväntningar på marknaden?
– Att allt ska flyta på och att alla får plats. Det är min första marknad som restaurangägare, men det är en fördel att jag har varit här många år tidigare så jag vet hur mycket folk det är. Det brukar vara ett flöde hela tiden, det är kul. De flesta verkar inte ha något emot att det är lång kö heller, men jag hoppas att alla får någonstans att sitta.