"TÀnk pÄ grillen som en ugn"
Foto:
Kockarna bedyrar att det inte Àr krÄngligt eller sÀrskilt tidskrÀvande att fixa en mer avancerad grillmeny. Det som krÀvs Àr planering. Förberedelserna tar cirka en timme. PÄ cirka tvÄ och en halv timme Àr en festlig grillmeny fÀrdig att avnjuta.
- Ha god tid pÄ dig, medan du fÄr vÀrme i glöden gör du sÄser, potatis och sallader. Kör med locket pÄ sÄ sköter det sig sjÀlv, sÀger Simon Laiti som grillar nÀstan varje dag pÄ sommaren.
- BÀst Àr en hÀrlig sommareftermiddag och man kanske spelar lite kubb.
SjÀlv grillar han helst ett hÀngmörat kött, eller fÀrska korvar - lammkorv eller choritso.
- Vi grillar oftast med locket pÄ och styr vÀrmen. NÀr köttsaften droppar ner pÄ kolen blir det rök och det Àr dÀrifrÄn smaken kommer.
Enligt Mattias Sturk har intresset, Ätminstone i södra Sverige, vÀxt för att grilla enligt amerikansk barbequetradition.
- De grillar lÀngre och det finns massor av olika trÀspÄn för rökning. En grillfantast som jag hörde talas om hade fÄtt tag i gamla wishkeytunnor som han gjorde trÀspÄn av för att fÄ en bra rökig wishkeysmak, sÀger Mattias Sturk som arbetar med Simon och Emma Laiti sedan i september.
Det som lÀggs pÄ grillen har fÄtt större variation och utbudet av sÄser, röror och sallader har ocksÄ blivit större under senare Är.
- Det bÀsta med att grilla Àr att man fÄr vara ute, sÀger Mattias Sturk nÀr han lÀgger in en pizza i grillen. Stenplattan gör att man fÄr upp temperaturen snabbt och dÄ fÄr man en fin yta.
Simon Laiti Àr kockutbildad sedan 1999, men han har lagat mat i familjens sommarrestaurang lÄngt tidigare och har alltid tyckt att det Àr roligt att laga mat.
Simon Laiti tycker att upplÀgget av maten Àr viktig eftersom man Àter Àven med ögat men det fÄr det inte överskugga upplevelsen.
- Det Àr en social grej, man ska inte krÄngla till det. Det viktigaste Àr att umgÄs och koppla av. Att hÄlla det enkelt och rustikt, grillning Àr inte finmiddag.
SommarmÄltiden avslutas med fÀrsk ananas grillad i kvartar.
- Vi har gjort chokladkaka pÄ grillen. Det smakar som vanligt, ingen rök, sÀger Emma Laiti som Àr pÄ plats med sonen Lowe.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!