"TÀnk pÄ grillen som en ugn"

Foto:

MAT2009-06-19 06:00
Kocken Simon Laiti pÄ Hemmagastronomi i LuleÄ delar med sig av sina grillkunskaper till NSD:s lÀsare. PÄ menyn som han och kockkollegan Mattias Sturk lagar till i matstudion finns en italiensk variant pÄ korv och bröd, grillad bruscetta med nordafrikansk lammkorv, saffranswokad skaldjurspaella, pizza, entrecote, lammentrecote, grissida och fisk i foliepaket. FÀrskpotatis och sÀsongens primörer bestÄende av majrova, rödbetor, vÄrlök, fÀrsk vitlök och sparris.

Kockarna bedyrar att det inte Àr krÄngligt eller sÀrskilt tidskrÀvande att fixa en mer avancerad grillmeny. Det som krÀvs Àr planering. Förberedelserna tar cirka en timme. PÄ cirka tvÄ och en halv timme Àr en festlig grillmeny fÀrdig att avnjuta.
- Ha god tid pĂ„ dig, medan du fĂ„r vĂ€rme i glöden gör du sĂ„ser, potatis och sallader. Kör med locket pĂ„ sĂ„ sköter det sig sjĂ€lv, sĂ€ger Simon Laiti som grillar nĂ€stan varje dag pĂ„ sommaren.
- BĂ€st Ă€r en hĂ€rlig sommareftermiddag och man kanske spelar lite kubb.

SjĂ€lv grillar han helst ett hĂ€ngmörat kött, eller fĂ€rska korvar - lammkorv eller choritso.
- Vi grillar oftast med locket pĂ„ och styr vĂ€rmen. NĂ€r köttsaften droppar ner pĂ„ kolen blir det rök och det Ă€r dĂ€rifrĂ„n smaken kommer.
Enligt Mattias Sturk har intresset, Ätminstone i södra Sverige, vÀxt för att grilla enligt amerikansk barbequetradition.
- De grillar lĂ€ngre och det finns massor av olika trĂ€spĂ„n för rökning. En grillfantast som jag hörde talas om hade fĂ„tt tag i gamla wishkeytunnor som han gjorde trĂ€spĂ„n av för att fĂ„ en bra rökig wishkeysmak, sĂ€ger Mattias Sturk som arbetar med Simon och Emma Laiti sedan i september.

Det som lÀggs pÄ grillen har fÄtt större variation och utbudet av sÄser, röror och sallader har ocksÄ blivit större under senare Är.
- Det bĂ€sta med att grilla Ă€r att man fĂ„r vara ute, sĂ€ger Mattias Sturk nĂ€r han lĂ€gger in en pizza i grillen. Stenplattan gör att man fĂ„r upp temperaturen snabbt och dĂ„ fĂ„r man en fin yta.
Simon Laiti Àr kockutbildad sedan 1999, men han har lagat mat i familjens sommarrestaurang lÄngt tidigare och har alltid tyckt att det Àr roligt att laga mat.

Simon Laiti tycker att upplÀgget av maten Àr viktig eftersom man Àter Àven med ögat men det fÄr det inte överskugga upplevelsen.
- Det Ă€r en social grej, man ska inte krĂ„ngla till det. Det viktigaste Ă€r att umgĂ„s och koppla av. Att hĂ„lla det enkelt och rustikt, grillning Ă€r inte finmiddag.

SommarmÄltiden avslutas med fÀrsk ananas grillad i kvartar.
- Vi har gjort chokladkaka pĂ„ grillen. Det smakar som vanligt, ingen rök, sĂ€ger Emma Laiti som Ă€r pĂ„ plats med sonen Lowe.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om