En ny trend i bageriers, restaurangers och butikers värld är att sådant de inte får sålt kan säljas ut till kraftigt reducerat pris. Det handar om Karma, en applikation som kan laddas ned till mobilen och som sex restauranger och två bagerier i Luleå anslutit sig till. De dagar de har något över som ändå ska slängas informerar de i appen att varor finns tillgängliga.

– Min dotter tipsade mig om det här häromdagen och nu har jag laddat ned appen, säger Irene Olsson där hon står på restaurang Cantarellen för att hämta ut ett paket mat till halva priset.

Läs mer: "Den eviga frågan om miljö och svinn"

Artikelbild

| smart. Istället för att slänga den mat som inte blev köpt under lunchen säljer Isa Sonkur ut den för halva priset under eftermiddagen. ”Vi kollar vid 14 hur mycket som är kvar. Är det nog för att göra ett par portioner förpackar vi dem, lägger ut i appen att det finns mat att hämta och sedan ska de som är intresserade boka sina portioner, betala dem i appen, komma hit och visa upp kvittot i sin mobil och ta med sig maten innan klockan 16 när vi stänger. Det fungerar otroligt bra och skapar många vinnare, inte minst miljön”, säger Sonkur som driver restaurang i Luleå.

Det är första gången hon använder sig av appen och hon är nöjd.

– Man bokar en portion, betalar i appen och går hit och hämtar ut maten. Enkelt! Kan det bli bättre för en pensionerad, ensamstående änka? Och halva priset betalar jag, 45 kronor istället för de 90 jag skulle ha lagt ut för att äta samma rätt här till lunch.

För Isa Sonkur som driver Cantarellen sedan ett år tillbaka har det nya verktyget gjort att han räddat cirka 900 portioner mat från att slängas och på det fått in drygt 40 000 kronor. Detta bara sedan i november i fjol.

– När de ringde och frågade om vi ville ansluta oss till tjänsten tänkte jag ”vi provar”. Nu har det gått tre månader och det är tydligt att det verkligen lönar sig.

Artikelbild

| Dagens rätt. Onsdag förra veckan gick det att hämta ut lammfärsbffar med klyftpotatis till halva priset från Cantarellen i Luleå som är anslutna till Karma, appen som vill minska matsvinnet i samhället.

Sonkur berättar att mellan runt 75 portioner i veckan säljs efter deras luncher.

– Vissa dagar blir det ingenting, andra fler. I dag sålde vi åtta portioner till exempel. Då var det lammfärsbiffar och klyftpotatis i lådorna.

Sedan Karma drog igång i Sverige för ett år sedan har 250 000 användare anslutit sig till appen och sammanlagt har över 200 000 måltider räddats från att slängas från de 500 företag som är med i Karmas utbud. Det är inte bara restauranger, kaféer och bagerier utan allt fler matbutiker börjar nu sälja ut varor via appen.

– Det här är väl som med pizza online och andra tjänster. De som startat det hela tar 25 procent för jobbet och sedan får vi resten, säger Isa Sonkur.