Kiruna har varit pilotkommun för länsstyrelsens projekt M.E.R, som står för Mångfald, Maskulinitet, Engagemang, Respekt. Syftet med projektet har varit att utbilda nyckelpersoner som verkar i kommunen i frågor som rör maskulinitet och normer. Det har bland annat varit företrädare för kommunen och LKAB som utbildats i hur de på arbetsplatserna ska kunna diskutera och acceptera olika sätt att vara som man.

- Vi utgår från fördomar om manlighet och manliga ideal som begränsar mannen. Målet har varit att öppna upp för män att vara alla möjliga sorters män. Oavsett om det betyder att du gillar schlager och heminredning. Vilket inte alls behöver stå i motsats till skoter och fiske. Men tyvärr blir män bestraffade om de inte lever upp till bilden av hur en man ska vara, säger han.

Kom ut som queer
En som vet hur det är att bryta normer i en miljö som ofta beskrivs som macho är Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson. När han för ett år sedan kom ut som queer blev det en nyhet över hela Sverige. Än i dag är han förvånad över att det blev så mycket skriverier.

- Jag kan inte förstå varför det blev så uppmärksammat. Att jag berättade att jag ville ha nagellack eller strumpbyxor. Eller egentligen handlade ju allt om att jag ville bryta en snäv mansnorm. Men kanske säger det någonting om hur svårt det är att gå utanför det traditionella och det var också därför jag gjorde det, säger han.

Stefan Mikaelsson berättar att han länge velat visa sin queera sida, men att han inte vågade tidigare. När han blev Sametingets ordförande kände han dock att det var viktigt att visa de yngre samiska männen att det finns olika sätt att vara man på.

- Det känns som att det är en väldigt snäv mansroll i norra Sverige. Jag visade upp en annan bild av mannen, inte en bättre, men de såg en annan mansnorm som man också kan vara. För mig personligen känns det väldigt bra och de flesta reaktioner jag fått har varit positiva, säger han.

Hoppfull
Länsstyrelsens projekt tog slut i dagarna och nu ska kunskapen ut i verksamheterna.

Projektledare Peter Grusmark säger att han är hoppfull inför framtiden.

- Det är mycket som talar för att det blir en ändring. Maskuliniteten är i ständig förändring. Bara genom att röra sig på olika ställen så inser man att alla män inte är stöpta i samma form. Det tyder på att vi har börjat spräcka den här mansmuren, säger han.