Många har sett honom framme vid scenkanten, inte minst när Svartöns blues arrangerar konserter. Där och då trivs Christer Östensson allra bäst, när han kombinerar fotointresset med sin brinnande passion för musiken.
- Ibland studsar man fram på moln efter en konsert, säger Christer som lyssnar dagligen på ädel country och blues.
Kärleken till Austin
Efter att länge ha fotat främst naturmiljöer fick han en nytändning i samband med första resan till musikmetropolen Austin i Texas för tio år sedan.
- Jag köpte min första Canon EOS 20 där. Tidigare hade jag sysslat med hederligt gammalt fotoarbete, hade mörkrum hemma men tappade sugen. Lyftet kom med de digitala kamerorna, de är sju resor bättre.
Premiärbesöket i Austin blev början på en lång kärlekshistoria. Christer och hans resekamrater från Luleå överväldigades av stadens vitala musikscen, alla matupplevelser och möten med musiker och krogprofiler.
- Austin kallas för "The live music capital of the world". Ingenstans finns så mycket musik som där. Inte ens New York är i närheten.
Han har återvänt sju gånger hittills. Senast var i september, när 60-årsdagen firades med familjen på ett av Austins många musikställen.
- Antone’s spelar blues varenda kväll. Sen har du Continental Club på Congress, ett riktigt honkytonk-ställe där alla stora har uppträtt... säger Christer entusiastiskt.
"Halvruffiga ställen"
På Taylor Café har han blivit vän med 87-årige ägaren Vencil Mares och med kameran har han dokumenterat det anrika stället, som har behållits intakt genom alla år.
- Jag känner mig hemma på de "halvruffiga" ställena. Där har du en fantastisk atmosfär - värmen, lukterna, maten ska vi inte tala om... Favoriter är hickoryrökta ribs, all texmex-mat.
"Måste gilla musiken"
Den digitala kamerorna, med stor ljuskänslighet och avancerad brushantering, underlättar när Christer Östensson plåtar i mörka krog- och konsertmiljöer.
Samtidigt vill han inte överskatta betydelsen av den moderna tekniken.
- Det spelar ingen roll vilken kamera du har, det är inte tekniken som gör bilden. Man måste gilla musiken för att ta riktigt bra bilder.
Vad utmärker en bra konsertbild?
- Jag tar alltid mycket bilder. Gärna täta bilder i annorlunda vinklar, utan sladdar och notställ. Rakt framifrån blir inte lika bra.
- Och musikbilder blir oftast bättre i svartvitt. Men ibland kan scenljuset ställa till det.
Höll på att förlora synen
För närvarande är han sjukskriven från jobbet som byggnadsingenjör på MAF Arkitektkontor. Detta efter att en gråstarrsoperation plötsligt förvandlades till en mardröm.
- Själva linsen föll ner i ögats glaskropp . Det blev helt mörkt. Oj, det här gick inte bra, sa läkarna. Jag hann tänka: Fan också!
- Det var ju mitt fotoöga, så det var otäckt.
Christer åkte i ilfart till ögonspecialister i Umeå för avancerad operation.
- De snittade upp glaskroppen, karvade bort den gamla linsen, sög ut allt ur glaskroppen och sydde ihop igen.
Och den nya syntetlinsen funkar bra.
- Men det tar två månader innan jag har rätt synskärpa igen. Tur att kameran har autofokus, säger Christer Östensson.