Späckat schema med lyckat notfiske

Nöjda norska biologer, lyckat notfiske och en kylig utekväll på Jokkmokks höstmarknad. Vidar Segerström, egen företagare i Jokkmokk, berättar om sin fullspäckade helg.

"Ta dig ut i naturen", är Vidar Segerströms bästa tips för en bra helg.

"Ta dig ut i naturen", är Vidar Segerströms bästa tips för en bra helg.

Foto: Jessica Rosengren

min helg2008-09-13 06:00
Fredag.
Åker till Karats, sex mil från Jokkmokk. Hämtar upp tre kanoter som sex norska biologer hyrt i tolv dygn. Norrmännen vill se orörd natur och fjällvandra. De var supernöjda. På vägen hem till Jokkmokk gör jag ett stopp i Piertinjaure vid mina föräldrars hus. Jag kollar mammas grönsaksland. Får med mig lite allt möjligt nyttigt, bland annat morötter och sallad.
Tillbaka i Jokkmokk mellanlandar jag på Gasskas (caféet) vid 18-tiden innan vi drar och äter middag hos moster Agneta. Det blir kräftor och sushi gjord på öring som min kusin fiskat.
Åker tillbaka till caféet och hjälper till med stängningen, dammsuger, skurar, diskar och förbereder för nästa morgon. Därefter blir det utgång på marknaden (Jokkmokks höstmarknad). Kåtorna är uppställda i parken och vi kommer dit lagom tills Erik Zettervall spelar. Träffar en massa folk jag inte träffat på länge. Dyker ner i sängen kl 2.
Lördag.
Kliver upp kl 9. Åker iväg med mor, far och kusin till mormor och morfars stuga i Harrejaure. Det är dags för det traditionella höstfisket, att dra not. Vi är ett stort gäng som brukar göra det. Efter första notdragningen glider vi i land och kokar lite av fisken vi har fått, samt lite bullens pilsnerkorv. Vi fiskar ungefär 30 kilo sik som vi delar på.
Tillbaka i Jokkmokk vid 15-tiden. Är tvungen att jobba lite eftersom jag varit borta så mycket. Det är ganska lugnt på caféet. Jag är inte bra på att stå där, för kompisarna som kommer in får fika gratis. Stänger redan vid 18.
Äter middag hemma, som är i samma hus som caféet. Åker till en kompis och därifrån drar vi ut på marknaden. Det är kallt. Håller på att frysa ihjäl. Har inga vantar på mig. Går hem tidigt och sover.
Söndag.
Äter frukost bestående av fil, müsli med solrosfrön och blåbärssylt. Går ner och öppnar fiket vid 9. Det är sista dagen fiket har öppet för säsongen. Det känns sorgligt. Samma dag åker syster till Malmö för att börja plugga, bror åker till Umeå och kusinen åker till Australien. Det känns verkligen som the end. Säljer lite morotskakor innan vi stänger vid 17-tiden. Hyr en film och tar det lugnt resten av kvällen.

Fakta/Vidar Segerström

Bor: Jokkmokk

Ålder: 24

Yrke: egen företagare

Gör: delägare i Suorvavind som gör undersökningar inför vindkraftsetableringar tillsammans med pappa Mikael Segerström. Driver turismföretaget Laponiaguiden med forsränning, kanotuthyrning, skoterturer med mera. Startade sommarcaféet Gasskas i centrala Jokkmokk för två år sedan.

Intressen: jakt, fiske, friluftsliv och resa.



Andreas sushi-öringGör så här:
Filea fisken och låt den ligga i frysen minst 3 dygn.
Låt fiskfileerna tina långsamt, gärna i kylskåp över natten.
Skär den i tunna skivor och lägg upp den snyggt.
Servera med ris, wasabi och japansk soya, och eventuellt sushi gjord på andra fisksorter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om