Statistiken som SCB släppte i tisdags visar på att Norrbotten har minskat med totalt 37 invånare sedan årsskiftet. Det är dock en minskning från samma tidsperiod i fjol då det var över 800 färre invånare.

– Det är en tydlig förbättring sen förra året, men vi ska inte vara nöjda, säger Björn O. Nilsson.

Anledningarna är bland annat att det är fler döda än födda, att det blir vanligare att människor flyttar runt i landet samt en minskad invandring, enligt honom.

Artikelbild

| Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk.

– Just nu har vi ingen flyktingvåg. Hade vi inte haft den stora inflyttningen i form av asylsökande hade siffrorna varit ännu mer negativa, invandringen har varit väldigt viktig.

En annan orsak kan vara att det inte finns en realistisk bild av hur det är i Norrbotten.

– Det finns många som inte förstår hur fint det är Norrbotten, man tror att det finns isbjörnar och att det inte finns kommunikationer.

Att länet går ihop och bestämmer sig för en ”berättelse” om Norrbotten som ger en verklighetsförankring av människorna och liven i länet kan vara en del i att öka befolkningsmängden, tror Björn O. Nilsson.

– Det finns en möjlighet att förbättra hur vi beskriver länet på ett förenklat och bra sätt. Vi har jobben och det är vackert i vårt län, det är attraktivt på väldigt många sätt.

För Jokkmokk kommun, som nu har under 5 000 invånare är siffran på minus 35 invånare oroande, enligt Robert Bernhardsson (S), kommunalråd i Jokkmokk.

– Det var ingen munter nyhet, säger han.

Jokkmokk står redan inför kostnadsminskningar inom kommunen och det nya invånarantalet är ännu ett skäl för fortsatta besparingar.

– Vi kommer behöva fortsätta hitta kostnadsbesparingar, vi har inget alternativ som det ser ut nu.

Vad behöver ni göra för att öka invånarantalet?

– Vi har en god arbetsmarknad men det räcker inte, vi behöver tillföra nya arbetstillfällen och investeringar. Därför hoppas vi att regeringen beviljar en bearbetningskonstruktion så man kan gå vidare med järnmalmsgruvan i Kallak, ett positivt besked från regeringen är definitivt en del av lösningen, säger Robert Bernhardsson.