LEDARE I tidningen 31 augusti läser jag att de borgerliga partierna och sjukvårdspartiet i största hemlighet planerar för ett maktövertagande i Region Norrbotten.

Okej, det är så klart deras demokratiska rätt. Det skulle emellertid vara väldigt bra för väljarna i Norrbotten att få veta hur detta alternativ tänkt ta sig an alla demografiska, ekonomiska och personalförsörjningsmässiga utmaningar som finns i länets sjukvård.

Det enda vi vet nu är att det finns en missnöjesallians som ogillar dagens styre med S, V och MP. Men partierna har inte redovisat någon gemensam valplattform eller budget.

Det finns bara en tidningsartikel där partierna påstås vara överens om att vilja investera i MR-kameror i Kiruna och Kalix samt om ett par utredningar. Resten är höljt i dunkel.

Det är, milt uttryckt, ett tunt program för framtiden. Snacka om att väljarna får köpa grisen i säcken!

Oklart är också hur denna koalition med sjukvårdspartiet, L, C och M har tänkt förhålla sig till Sverigedemokraterna.

I rikspolitiken har Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) markerat tydligt avstånd till Jimmie Åkessons parti. Men i regionpolitiken finns inga liknande besked från C och L.

Det är ännu inte uteslutet att de borgerliga partierna och sjukvårdspartiet kommer att ta hjälp från SD för att peta den rödgröna ledningen i Region Norrbotten.

Vidare är det oroväckande hur dessa partier ser på det regionala utvecklingsansvaret samt stödet till länstrafiken och kulturlivet i Norrbotten.

Samtliga partier i den norrbottniska missnöjesalliansen har uttalat sig för drakoniska besparingar i dessa verksamheter. Men frågan är vad som ska få stryka på foten.

Pengarna till Norrbottensteatern? Det nya länskonstmuseet i Kiruna? Filmpool Nord? BD Pop? Busslinjerna i glesbygdskommunerna? Eller något annat?

Svaren lyser med sin frånvaro.

I en NSD-intervju häromdagen beskrev Annika Eriksson (MP) oppositionen i Region Norrbotten som ”oansvarig och populistisk” – och jag kan bara hålla med.

Det är lätt att skälla och gnälla på dagens styre. Men det är något annat att själv ta ansvar för ibland svåra beslut.

Det blir inte fler sjuksköterskor eller tandläkare i Norrbotten bara för att sjukvårdspartisten Kenneth Backgård blir ordförande i regionstyrelsen.

Om det blir maktskifte i Region Norrbotten befarar jag att hela länet kommer att få uppleva en liknande resa som Överkalix.

En grupp oppositionspolitiker – vars förenade kitt är antipatin mot S – fick makten 2014. Men det löste inte bekymren i Överkalix. De ekonomiska problemen kvarstår och kommunen har fått uppleva tunga chefsavhopp.

Risken är att Region Norrbotten kommer att få uppleva samma svajiga färd om Backgård & Co får makten.