De har 100 år i nyttans tjänst
Röda korsets sygrupp i Boden har funnits i 100 år.Helén Åkerstrand är en av de nuvarande medlemmarna. Hon syr till förmån för nödlidande i världen.- Jag har något att göra som kommer andra till nytta, förklarar hon.
"Titta vilka fina sockar!", utropar Inga-Britt Eriksson. Helén Lindberg och Carin Reimhagen instämmer. Kvinnorna har genom åren producerat massor av fantastiska alster.
Foto: Bengt-Åke Persson
Laila Olovsson som tillsammans med Margareta Granström och Boian Bergström håller i sammankomsterna berättar att Helén Åkerstrand är en mästare på att sy saker av skänkta tyger och på att färdigställa halvfärdiga handarbeten som lämnats in till Röda korset.
Just i dag kommer Helén med bland annat fodrade väskor och förkläden som hon sytt av gardintyg. Hon har också broderat färdigt dukar och kantat dem med spets.
- Jag har levt ensam i nästan 25 år och jag kan ha symaskin och allt annat stående framme hela tiden utan att någon gnäller. Det är bara att se till att inte katterna river något. När jag ska nysta garn så kan jag gå till grannen och fråga flickorna om någon kan hålla i härvan, säger Helén Åkerstrand.
Hennes tre barn har alla flyttat och Helén Åkerstrand uppskattar att ha något "strukturerat" att göra.
Elsa Olofsson virkar en röd duk. Också för henne betyder medlemskapet i sygruppen mycket. Hennes man gick bort för knappt två år sedan och träffarna har efter det fått en extra stor social betydelse. Hon var med i gruppen redan tidigare och i Röda korset har hon varit med väldigt länge.
- Jag har arbetat som barnsjuksköterska, först på Bodens sjukhus och sedan på barnavårdscentral, och ibland har jag kunnat ordna hjälp från Röda korset till behövande barnfamiljer, säger hon.
Irene Wikström berättar att hon med ålderns rätt har slutat handarbeta men att hon står med bössan och samlar in pengar till Röda korset.
- Jag har sagt åt Irene att hon absolut inte behöver handarbeta men att hon ska komma varje måndag och hålla oss sällskap, säger Laila Olovsson.
Laila visar en massa små korsstygnsbroderier som hon har gjort till sitt alldeles egna jullotteri - Lailas lotteri.
- Man får peka på ett julkort. Huvudvinsterna består av handarbeten. Sedan finns det småvinster. Inspirerad av ett barnbarn har jag nämligen bestämt att alla som köper en lott ska få något. Det kan till exempel vara en julgranspumla, säger hon.
Laila Olovsson handarbetar medan hon ser på tv.
- Jag pratar med min man också, säger hon.
Sirkka-Liisa Marin håller på att tillverka en färggrann filt. Hon är med i sygruppen för tredje året. Medlem i Röda korset har hon varit under större delen av sitt liv. Hon har gått många kurser inom hjälporganisationen.
- Jag har utbildat mig till vägsamarit som ger första hjälpen vid trafikolyckor, civil samarit som assisterar distriktssköterskan vid krig och hemsamarit. Under andra världskriget var jag med i en grupp som rev lakan till blöjor och bandage, säger Sirkka-Liisa - med rötterna i Finland som deltog i andra världskriget.
Hon har inga släktingar i närheten och tycker att det är trevligt att träffas i sygruppen.
Sirkka-Liisa Marin arbetar med flyktingar också.
- Jag hjälper dem till rätta i det svenska samhället, säger hon.
Snart åker hon till Israel.
- Jag har läst om Mellanöstern och nu åker vi dit, förklarar hon.
Helén Lindberg tycker om att handarbeta samtidigt som hon redan har alldeles för många alster i sitt hem. Det passar henne perfekt att tillverka saker till Röda korset.
- Min man dog för 14 år sedan. Det är så trevligt att komma till de här mötena och träffa folk en stund. Att gå med i sygruppen är det bästa som jag har gjort, säger hon.
Kvinnorna i gruppen turas om att baka fikabröd till måndagsträffarna. Fikat är höjdpunkten när de möts. När vi är med är det Ingrid Wickbom som har bakat vetebullar och hallonkaka och tagit med sig. Alla låter sig väl smaka.
Gunvor Nilsson är insamlingsansvarig inom Röda korset i Boden och har varit med i sygruppen i 15 år. Hon berättar om angelägna insamlingar som "Världens barn" och "Rädda mammorna" som är en insamling till förmån för kvinnor i krigförande länder som blivit ensamma om ansvaret för sina barn. "Kraminsamlingen" är den roligaste insamlingen tycker hon.
- Vi har sålt kramar till förmån ensamma och för sjuka och anhöriga som sköter sjuka. Två kollegor i lite olika åldrar som sålde kramar på stan berättade hur en man som fick affärsidén förklarad för sig sa "Ja då vill jag ha kramen av den yngre", säger Gunvor Nilsson leende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!