DÀrför blir det inga jordgubbar till midsommar

Midsommar och jordgubbar hör ihop. Men rÀkna inte med nÄgra röda bÀr frÄn Norrbotten intill sillen och Àggen pÄ bordet. "En klassisk frÄga", sÀger bÀrodlaren Salvador Solsona.

Ovanför MocktrÀsket har familjen Solsona sin brodling. PÄ andra sidan sjön finns byns andra bÀrodling.

Ovanför MocktrÀsket har familjen Solsona sin brodling. PÄ andra sidan sjön finns byns andra bÀrodling.

Foto: Simon Jakobsson

MocktrÀsk2021-06-15 19:05

Det Àr alldeles för tidigt med jordgubbar frÄn lÀnet. Vi norrbottningar fÄr vÀnta till mitten av juli innan det Àr dags att handla nÀrproducerat.

– Det Ă€r samma tidpunkt varje Ă„r. I mitten av juli – en vecka tidigare eller senare, sĂ€ger Salvador Solsona som tillsammans med frun Ann driver MocktrĂ€sk bĂ€rodling, en av byns tvĂ„ bĂ€rodlingar.

Den andra odlingen, MocktrÀsk jordgubbar, Àger Anns bror tillsammans med sin fru pÄ andra sidan sjön MocktrÀsket.

– Det Ă€r tvĂ„ olika företag. Men vi hjĂ€lps Ă€ndĂ„ Ă„t – vissa land har vi tillsammans, sĂ€ger Salvador Solsona.

Ovanför MocktrÀsket har familjen Solsona sin brodling. PÄ andra sidan sjön finns byns andra bÀrodling.
Ovanför MocktrÀsket har familjen Solsona sin brodling. PÄ andra sidan sjön finns byns andra bÀrodling.

Tillsammans har Salvador och Ann drivit odlingen i drygt 20 Ärs tid och paret har aldrig kunnat leverera jordgubbar redan till midsommar.

– NĂ€, det har aldrig hĂ€nt hĂ€r i MocktrĂ€sk i alla fall. Jag kan tyvĂ€rr garantera, det blir inga midsommarjordgubbar.

– Det Ă€r en klassisk frĂ„ga. SĂ„ fort jordgubbarna frĂ„n södra Sverige brukar dyka upp börjar telefonen ringa och kunder undrar nĂ€r vi öppnar för plockning (skratt).

Sedan snön försvann i vÄras har familjen Solsona planterat, fyllt tomma hÄl, gödslat, rensat ogrÀs och vattnat för att hjÀlpa processen pÄ den fyra hektar ytan.

– Det var knappt nĂ„gon tjĂ€le i Ă„r sĂ„ vattnet Ă„kte bara rakt genom marken. DĂ€rför behöver vi inte bara vĂ€rme, vi behöver Ă€ven en del regn, sĂ€ger Salvador Solsona.

NÀr det gÀller MocktrÀsks hallon dröjer det Ànnu lÀngre. NÄgon gÄng i augusti brukar de vara mogna för plockning. UngefÀr i samband med att jordgubbssÀsongen gÄr mot sitt slut.

– Varje Ă„r brukar vi avsluta med sjĂ€lvplockning och sĂ„ blir det Ă€ven i Ă„r, sĂ€ger Salvador Solsona.

Salvador Solsona berÀttar att det blir lÄnga dagar i jordgubbslandet. "Jag Àlskar att vara ute och fixa", sÀger han.
Salvador Solsona berÀttar att det blir lÄnga dagar i jordgubbslandet. "Jag Àlskar att vara ute och fixa", sÀger han.

Förutom jordgubbar och hallon erbjuder MocktrÀsk Àven ÄkerbÀr.

– Vanligaste Ă€r inte sjĂ€lvplockningen, den Ă€r egentligen bara en avslutning av sĂ€songen. Vanligast Ă€r att folk förbestĂ€ller och vi plockar.

Han berÀttar att MocktrÀsk inte drabbats speciellt negativt av coronapandemin. Enda negativa var i fjol höstas.

– DĂ„ tvĂ€rdog allting. Den lilla andel som vi sĂ€ljer till restauranger blev vi inte riktigt av med. Men i övrigt var det inget problem – vi lyckades sĂ€lja allt vi behövde.

Paret Solsona gör Àven saft, sylt och gelé som man har till försÀljning i sin gÄrdsbutik samt i Bodens nyöppnade saluhall NÀra mat.

– Om folk Ă„ker till MocktrĂ€sk för att handla saft blir det en dyr flaska. Saluhallen gör oss lĂ€ttillgĂ€ngligare, sĂ€ger Salvador Solsona.

Ann och Salvador Solsona kokar Àven saft och sylt som Àr mÀrkta med MocktrÀsk egen etikett.
Ann och Salvador Solsona kokar Àven saft och sylt som Àr mÀrkta med MocktrÀsk egen etikett.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!