Det Àr alldeles för tidigt med jordgubbar frÄn lÀnet. Vi norrbottningar fÄr vÀnta till mitten av juli innan det Àr dags att handla nÀrproducerat.
â Det Ă€r samma tidpunkt varje Ă„r. I mitten av juli â en vecka tidigare eller senare, sĂ€ger Salvador Solsona som tillsammans med frun Ann driver MocktrĂ€sk bĂ€rodling, en av byns tvĂ„ bĂ€rodlingar.
Den andra odlingen, MocktrÀsk jordgubbar, Àger Anns bror tillsammans med sin fru pÄ andra sidan sjön MocktrÀsket.
â Det Ă€r tvĂ„ olika företag. Men vi hjĂ€lps Ă€ndĂ„ Ă„t â vissa land har vi tillsammans, sĂ€ger Salvador Solsona.
Tillsammans har Salvador och Ann drivit odlingen i drygt 20 Ärs tid och paret har aldrig kunnat leverera jordgubbar redan till midsommar.
â NĂ€, det har aldrig hĂ€nt hĂ€r i MocktrĂ€sk i alla fall. Jag kan tyvĂ€rr garantera, det blir inga midsommarjordgubbar.
â Det Ă€r en klassisk frĂ„ga. SĂ„ fort jordgubbarna frĂ„n södra Sverige brukar dyka upp börjar telefonen ringa och kunder undrar nĂ€r vi öppnar för plockning (skratt).
Sedan snön försvann i vÄras har familjen Solsona planterat, fyllt tomma hÄl, gödslat, rensat ogrÀs och vattnat för att hjÀlpa processen pÄ den fyra hektar ytan.
â Det var knappt nĂ„gon tjĂ€le i Ă„r sĂ„ vattnet Ă„kte bara rakt genom marken. DĂ€rför behöver vi inte bara vĂ€rme, vi behöver Ă€ven en del regn, sĂ€ger Salvador Solsona.
NÀr det gÀller MocktrÀsks hallon dröjer det Ànnu lÀngre. NÄgon gÄng i augusti brukar de vara mogna för plockning. UngefÀr i samband med att jordgubbssÀsongen gÄr mot sitt slut.
â Varje Ă„r brukar vi avsluta med sjĂ€lvplockning och sĂ„ blir det Ă€ven i Ă„r, sĂ€ger Salvador Solsona.
Förutom jordgubbar och hallon erbjuder MocktrÀsk Àven ÄkerbÀr.
â Vanligaste Ă€r inte sjĂ€lvplockningen, den Ă€r egentligen bara en avslutning av sĂ€songen. Vanligast Ă€r att folk förbestĂ€ller och vi plockar.
Han berÀttar att MocktrÀsk inte drabbats speciellt negativt av coronapandemin. Enda negativa var i fjol höstas.
â DĂ„ tvĂ€rdog allting. Den lilla andel som vi sĂ€ljer till restauranger blev vi inte riktigt av med. Men i övrigt var det inget problem â vi lyckades sĂ€lja allt vi behövde.
Paret Solsona gör Àven saft, sylt och gelé som man har till försÀljning i sin gÄrdsbutik samt i Bodens nyöppnade saluhall NÀra mat.
â Om folk Ă„ker till MocktrĂ€sk för att handla saft blir det en dyr flaska. Saluhallen gör oss lĂ€ttillgĂ€ngligare, sĂ€ger Salvador Solsona.