Moderaterna: Skolpeng för studier utomlands

Rätt till skolpeng för studier i Svenska skolan utomlands. Det föreslår Moderaterna i Kalix.

Förslaget om rätt till skolpeng för studier utomlands ska utredas.

Förslaget om rätt till skolpeng för studier utomlands ska utredas.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2020-02-11 08:00

Mats Andersson och Sara Cave, båda Moderaterna Kalix, har skrivit under motionen med bland annat följande innehåll:

"En av de största utmaningarna Kalix kommun står inför är befolkningsutvecklingen. En viktig del i att uppfattas som framåtsyftande och utvecklingsbenägen är att ge våra barnfamiljer möjlighet att tacka ja till utvecklande uppdrag utomlands under vissa perioder även under de år barnen har skolplikt. Det är inte tvingande för kommuner i Sverige att ge sina medborgare denna möjlighet, men många kommuner i Sverige väljer den vägen. Vårt förslag är därför att barn får med sig sin skol- eller programpeng under två terminer för studier på svensk friskola utomlands, som följer Sveriges skollag och lagstiftning."

Yrkandet: Att utbildningsnämnden får uppdraget att inrätta rutiner för att ge folkbokförda barn möjlighet att ansöka om skolpeng vid studier utomlands under den tid barnen har skolplikt samt att nämnden tar fram direktiv för saken.

Skolpengen varierar beroende på årskurs och är enligt Kalix kommuns uppgifter från (förskoleklass) 40 578 kr/6 månader till (grundskola årskurs 7-9) 48 876 kr/6 månader, sex procent moms tillkommer för fristående verksamhet.

– Vi vill vara en öppen och tolerant kommun och allt fler kommuner som ligger i framkant låter skolpengen följa med eleven, därför är det här bra för Kalix. Bättre insyn i andra länders villkor och bättre förståelse för integration kan också uppnås om det här blir verklighet, säger Sara Cave.

Motionen ska utredas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!