Larmet kom in klockan 01.54. Polisen är intresserad av eventuella iakttagelser från klockan ett och framåt tills bränderna upptäcktes.

Det var ett tidningsbud som upptäckte att det brann på baksidan av fastigheten 43:an mot före detta Centralskolan.

– Det har brunnit i brevlådorna som sitter på väggen där lastkajen ligger, säger Anette Krig, förundersökningsledare vid bodenpolisen.

Artikelbild

| SORGLIGT. Tage Englund, Bodens kommuns parkavdelning, tycker det är sorgligt. Natten till tisdagen satte någon eld på den stora äggkorgen på Medborgarplatsen.

Någon eller några har eldat material i postlådorna. Räddningstjänsten såg till att få ned lådorna från väggen för att kunna släcka elden. Det fanns spridningsrisk och därför rubriceras det i dagsläget som mordbrand.

En av brandmännen upptäckte att det även brann på Medborgarplatsen. Någon hade satt eld på kommunens påskpynt.

– Det hade nästan brunnit ut, det glödde och pyrde. Sedan såg han en rökridå längs gågatan. Han fortsatte gå och såg att det rykte från tre papperskorgar i höjd med Lindex och Enter, säger Anette Krig.

Kan man misstänka att det är samma gärningsman/män?

Artikelbild

| Bara rester kvar av den fina påskdekorationen.

– Eftersom det brinner på flera ställen vid samma tidpunkt så ligger det nära till hands att se det som en möjlig hypotes, säger Anette Krig.

Bränderna på Drottninggatan rubriceras som skadegörelse eftersom det inte fanns någon spridningsrisk.

Artikelbild

| Någon eller några har även eldat i sorteringskärl och sopkärl efter gågatan. De måste nu bytas ut.

Polisen har hört personal från räddningstjänsten och ska höra tidningsbudet som upptäckte branden på 43:an.

Tage Englund på kommunens parkavdelning tycker att det är sorgligt.

Artikelbild

Så här såg den ut, skapad av Hans Englund.

– Hans Englund hade gjort en stor korg med massor av ägg. Han är så duktig. Hans Englund gör inte så många fler sådana här saker, så vi måste vara rädda om sakerna som han har gjort. Det här är så onödigt och mer än meningslöst. Det går åt pengar och det är skattemedel. Vi vill komma åt det här, så att vi använder skattemedel på rätt sätt, säger Tage Englund.

Han uppskattar värdet av det som har förstörts till omkring 20 000 kronor.

Artikelbild

| Strax före klockan 02 under natten blossade elden upp.

– Vi behöver färg och lyster den här årstiden när det fortfarande kan vara grått och trist. Snart kommer penséerna och 1 maj-blomster. Rosorna är satta i växthusen nu. 2 000 rosor ska ut till morsdag, tillägger Tage Englund.