I mer än fyra decennier har det varit folkmusikfestival i Saltoluokta under sommaren. Julia Palo har deltagit sedan 2010, de senaste fem åren som arrangör, och hon gläds åt att intresset från de yngre besökarna har ökat:

– Det märks att det är en nyare, yngre publik nu, samtidigt som det är en del återkommande besökare. Det känns jätteroligt. Vi ligger rätt i tiden, med lite mer avslappnad stämning i kombination med fjällvandring. Många kanske är less på stora festivaler och vill gå på något mer gemytligt, säger hon.

Årets artister är en blandning av lokala och ”utsocknes”, etablerade och mer okända. För att ta vara på de ljusa nätterna har de i år förlängt festivalkvällarna:

Artikelbild

| Maxida Märak avslutar festivalen.

– Vi kör ett nattjam utanför huvudbyggnaden fram till klockan ett, med en utebar och spontana framträdanden.

Nytt för i år är också dockteaterföreställningen ”Undervattenslandet” med Mette Laine Rasmussen från Röros Figurteater. Föreställningen bygger på en sydsamisk legend, och efteråt får barnen lära sig tillverka egna dockor.

Poeten David Väyrynen från Hakkas, NSD:s kulturpristagare 2017, framför tillsammans med sina musiker texter ur den uppmärksammade debutboken ”Marken”, både genom musik och uppläsning .

Bland de årligen återkommande artisterna finns Krister Stoor, som har workshop i jojk, gruppen ”Låtar och skrönor”, och Båtorkestern, som står för underhållningen på båtfärden till festivalen i väglöst land.

Artikelbild

| David Väyrynen med band uppträder med ”Marken”.

Julia Palo berättar om den speciella stämning som hon tycker kännetecknar Saltofolk:

– Det är en blandning av gamla och nya besökare, och alla som jobbar här är med. Det finns ingen gräns mellan artister, besökare och personal, ingen viploge eller något som är exklusivt. Alla är här tillsammans, det blir en väldigt speciell känsla under de här tre dagarna.

Artikelbild

Mette Laine Rasmussen tar med sig sin dockteater och

I tio år har norska Oline Bakkom, Sveriges enda utländska riksspelman, varit festivalgeneral. Enligt Julia Palo har hennes medverkan tagit festivalen till en ny nivå:

– Hon är en välkänd musiker med många kontakter och har lockat hit flera etablerade musiker i och med att hon är så pass etablerad själv. De senaste åren har vi också jobbat mycket för att få hit fler kvinnliga musiker, säger Julia Palo.

Artikelbild

| Trion Sara Parkman, Samantha Ohlander och Hampus Norén varvar fäbohits med Tina Turner.

Saltofolk 2018 pågår den 28-30 juni.