Hösten 1978 startade Musikhögskolan i Piteå, en del av Luleå tekniska universitet, sin verksamhet.

– Det har varit 40 år fyllda av kulturell och konstnärlig utveckling och det vill vi givetvis uppmärksamma, säger Bo Jonsson, universitetslektor och avdelningschef vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

I torsdags inleddes firandet med konsert med Erik Westbergs vokalensemble, som PT berättade om härom dagen.

Artikelbild

BILD: Anders Sandlund | Beatleskännaren David Myhr framträder som levande Beatles-jukebox och tar emot publikens låtönskningar i Black Box på lördag kväll.

På lördag är det dags för den stora jubileumsfestivalen som inleds vid lunchtid i Musikhögskolans aula och under eftermiddag/kväll flyttar vidare in i Acusticums lokaler. Det blir framträdanden av både studenter och personal vid skolan. På dagen blir det bland annat ”Var det en dröm” (konsertprogram med Hilma Wikström, sopran, och Helge Kjekshus, piano), gitarrkonsert med Cim Frode och en symfoniorkesterkonsert. Framåt kvällen blir det orgelkonsert med Gary Verkade, kollegor och studenter, Black Box-spelningar med gitarrtrion Mattias Thorell/Erik Steen/Erik Weissglas, Ramblin’ Minds och tioårsjubilerande countrybandet John Henry, samt Beatles-jukebox med David Myhr och ett 40-låtars hitpotpurri från 1978 till i dag med skolans studenter.

– Vi tycker det blir ett roligt sätt att fira 40 år tillsammans med allmänheten, säger Bo Jonsson.

Universitetets rektor, Birgitta Bergvall-Kåreborn, ser fram emot firandet och lovordar Musikhögskolans betydelse som kreativt nav.

– Musikhögskolan och vår samlade konstnärliga verksamhet är väldigt viktig för universitetet som helhet, men också för hela regionen. Den ger oss en unik profil bland svenska lärosäten och möjliggör nya och spännande forskningsområden och utbildningar i tvärsnittet mellan teknik, konst och människa, säger hon.

40-årsfirandet avser musikutbildningarna, men i dag finns utbildningar även inom bland annat journalistik, ljudteknik och dans inom skolans väggar.

.

Kommande vecka blir det öppna lunchföreläsningar på Kaleido som ytterligare del av firandet. På onsdag berättar universitetsadjunkt Mikael Bäckman om populärmusikens historia och på torsdag berättar forskaren Susanna Leijonhuvud om hur Spotify har förändrat musiklyssnandet.